fbpx

19 tips om meer groente te eten

De een vindt ze vreselijk en de ander kan er geen genoeg van krijgen: groente! Eet jij elke dag 250 gram groenten? Zo niet, dan ben je geen uitzondering. Slechts 5% van de Nederlandse bevolking haalt de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Een groot deel komt zelfs niet verder dan 120 gram groente per dag. Maar wist je dat 250 gram eigenlijk het minimale is? In een ideale wereld zouden we elke dag eigenlijk rond de 400 gram moeten eten. Jij denkt nu vast ” Huh….dat is bijna bijna een halve kilo? Hoe dan?!” 

Omdat het gezonder is, omdat het allerlei enge ziektes voorkomt, omdat je er beter van gaat poepen en omdat je je er lekker fit en energiek van gaat voelen. (Eet je gezond en fit)

Maar hoe krijg je dat voor elkaar, bijna een halve kilo groente per dag eten? Een hele zak sla heeft een inhoud van slechts 75 gram, dat schiet niet op. Dat moet slimmer kunnen!

19 tips om meer groente te eten

Veel groente eten is niet moeilijk. Veel mensen zullen alleen wel wat veranderingen in het eetpatroon moeten doorvoeren. De onderstaande 19 tips helpen je om meer groente te eten. 

 1. Leer jezelf aan om bij (bijna) iedere maaltijd groente te eten
 2. Eet ook groente als tussendoortje. Doop het eventueel in hummus. 
 3. Verklein je portie aardappels, rijst of pasta en vergroot je portie groente.
 4. Sla diepvriesgroente in. Het is vers, gezond, lang houdbaar en bovendien in kleine porties te gebruiken
 5. Maak eens een groenteburger. Ik heb het zelf nog nooit gegeten of gemaakt, maar ik heb wel een lekker receptje opgeslagen op Pinterest. Het recept is van Pure foodie.
 6. Maak eens een groente maaltijd zonder rijst, pasta of aardappelen. Denk aan courgetti (courgette spaghetti) of courgette lasagne.
 7. Maak groente muffins als tussendoortje
 8. Eet bij de lunch eens een lekkere gevulde salade
 9. Ben je lui? Gooi een zooitje lekkere groentesoorten in een ovenschaal, gooi er wat kruiden bij, wat olie en schuif het de oven in.
 10. Zet een simpele salade naast iedere maaltijd. Een kleine salade is zo gemaakt. 
 11. Leg komkommer en tomaat op je belegde boterham. Ik vind komkommer bij bijna alles lekker.
 12. Maak bij je lunch een groente omelet
 13. Liefhebber van havermoutpap? Probeer er eens geraspte wortel, biet of courgette door te doen
 14. Een andere manier om makkelijk en snel meer groenten te eten is soep maken. Met soep kun je eindeloos variëren en wat over is kun je bewaren als restje voor bij je lunch of invriezen. Hou je niet van stukjes groenten in je soep? Pureer het dan als de soep klaar is! Denk ook eens aan bloemkoolsoep.
 15. Zelfs junkfood kun je aanvullen met groente. Leg extra groente op je pizza, doe paprika en ui door je shoarma en eet er sla en komkommer bij, maak eens een groentebodem voor je pizza, eet een salade bij je patat of komkommer en tomaatjes, maak patat van zoete aardappel.
 16. Met snoeptomaatjes kun je weer een hele andere twist geven aan je eten. Lekker door de pastasaus, maar ook door ovenschotels. Ik halveer ze en laat ze even meepruttelen, zoooo lekker.
 17. Beleg je brood met heerlijke groente(spreads), je kunt het ook zelf maken
 18. Dus…alleen groenten bij het avondeten? Nee hoor, je kan groenten aan elke maaltijd toevoegen.
  Plus: als je bij alle eetmomenten wat groente neemt, hoef je in de avond niet in één keer die berg van bijna een halve kilo weg te werken. Ook fijn  😉 
 19. Maak een lekkere gezonde borrelplank met groente

Let op! Tijdens de bereiding gaat er vaak een deel van de groente verloren. Denk aan het raspen van de worteltjes of het doppen van de boontjes. Maar ook het slinken van bijvoorbeeld spinazie kan veel in gewicht schelen. Van spinazie moet je 2 keer zo veel bereiden (500 gram) om uiteindelijk 250 gram op je bord te krijgen!

Klik hier om een overzicht te krijgen hoeveel groente je nodig hebt om 250 gekookte groente over te houden

Heb jij nog meer praktische tips om meer groente te eten met weinig moeite? Deel je tip dan even hieronder in een reactie zodat we allemaal kunnen leren van jouw leuke tip!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.