fbpx

Een week salad4lunch een uitdaging?

Summerproef

Week 5 van de summerproef-weken  stond in het teken van salad4lunch. Ik doe mee met 10 weken 10 challenges van de BGN. Hartstikke leuk om echt bewust naar je leefstijl te kijken en bewuster keuzes te maken. Maar dan wel in je achterhoofd de challenge van die week. Er zijn challenges die echt een uitdaging zijn, maar er zijn er ook die, voor mij, niet moeilijk zijn. Ik keek wel een beetje op tegen de salad4lunch week. Ik ben namelijk best een grote eter. Ik eet tussen de middag meestal 4 boterhammen. Als ik minder eet, krijg ik halverwege de middag een leeg gevoel en dat kan ik beter voorkomen. Ik word daar namelijk echt niet vrolijk van (wie niet?) Ik was dus erg bang dat ik de middag niet goed door zou komen met de salad4lunch.

De 1e dag begon goed. Ik moest werken bij het kinderdagverblijf en daar lunchen we vroeger met de kinderen dan dat je thuis luncht. De middag was dus extra lang. Ik maakte die dag een salade van quinoa en spinazie  en ik kwam de middag prima door! En hij smaakte ook nog eens heerlijk. Wat een meevaller was dat. Ik kreeg al een stuk meer vertrouwen in deze week.

Tips:

  • Bereid de salades goed voor. De avond voor je gaat werken kun je de meeste ingrediënten prima in 1 bak doen. Houd de pitten, zaden en noten even apart en doe de dressing ook in een apart bakje.
  • Kook wat extra (volkoren) pasta of quinoa, je kunt dit prima bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Later in de week heb je dan alvast weer een lekkere basis voor je salade.
  • Zorg dat je genoeg rauwkost in huis hebt, dit past bijna in elke salade.
  • Een lauw/warme salade is een goede afwisseling voor je salad4lunch

Om een goede salade te maken doorloop je 6 stappen. Dan zit alles wat je nodig hebt in de salade: 

  1. Begin met groen. Groene bladgroenten zijn een mooie basis voor een salade. Mix verschillende soorten sla door elkaar om een heerlijke combinatie te krijgen. Spinaziebladeren zijn ook een hele goeie optie om te gebruiken.
  2. Ga voor kleur en crunch. Voeg kleur en smaak toe aan je salade met verschillende soorten groente en fruit. Gebruik avocado (rijk aan gezonde vetten), maak het pittig met een (rood) uitje, of lekker zoet met stukjes appel.
  3. Een beetje body met koolhydraten. Maak een gevulde maaltijdsalade met pasta, rijst, stukjes aardappel, quinoa, couscous of peulvruchten.
  4. Extra eiwit. Eiwitten mogen natuurlijk niet ontbreken in een maaltijdsalade. Denk aan tonijn, zalm, kip, gekookte eieren, stukjes kaas, kikkererwten en tofu.
  5. En dan de topping. Extra crunch en smaak is altijd welkom in een salade. Strooi er lekker zaden en pitten over en grof gehakte noten. Kruiden geven lekker wat meer smaak aan je salade.
  6. Dressing. Een goede dressing tovert je salade om tot iets heerlijks. Gebruik olijfolie, azijn, hüttekäse, (Griekse) yoghurt, gember en sojasaus om een heerlijke dressing te maken. Denk eraan dat het niet te vet moet worden en houd ook rekening met zout. In sommige ingrediënten zit al zout.

De salades die ik verder nog maakte deze week zijn:

bron: allerhande

7 gedachten over “Een week salad4lunch een uitdaging?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.