fbpx

10 tips hoe je blij de vakantie doorkomt

Yessss de zomervakantie komt eraan. En dat betekent meestal een hoop gezellige dingen. Vakantie, borrelen op terrasjes en bijkletsen op de braderie.

De vakantie is toch wel de allermoeilijkste tijd om een gezonde leefstijl vol te houden. Gelukkig kun je met deze makkelijke tips toch gewoon blij met je lijf zijn tijdens en na de vakantie. Zo kun je lekker genieten, want ook ik vind dat heel belangrijk en zorgen dat je niet aankomt tijdens de vakantie.

   1. Onderweg

De vakantie begint bij ons altijd al onderweg. Wij gaan met de auto op vakantie en nemen dan genoeg eten mee. We stoppen ergens en dekken de tafel. We nemen nog gewoon volkorenbrood mee en je kunt het beleg ook nog gemakkelijk gezond houden. We maken wel zelf een lekkere eiersalade, deze kun je trouwens ook best heel mager houden hoor. Daarnaast nemen we lekker veel waterflesjes mee en fruit smaakt ook altijd lekker. Mijn mannen vinden het heerlijk als ik een appeltje voor ze snijd. Dan heeft toch iedereen zin om dit te eten? Een gekookt eitje kan ook een heerlijk tussendoortje zijn onderweg of wat dacht je van een bakje rauwkost.

Wanneer je met het vliegtuig gaat, kun je voor iedereen een lege bidon meenemen en vullen als je door de douane bent. Fruit en rauwkost kun je ook gewoon heel makkelijk meenemen het vliegtuig in. 

   2. Stel doelen voor jezelf

Wat vind jij belangrijk op vakantie? Wil je actief zijn, relaxen, genieten van je omgeving en je ook lekker in je vel voelen? Of misschien ben je gewend om helemaal niks te doen op vakantie, alleen maar luieren en misschien zelfs wel de hele dag eten. In het laatste geval zal het moeilijk zijn om niet aan te komen tijdens de vakantie. 

Maak een plan voor jezelf. Wat wil je echt niet eten op vakantie, omdat je dit ongezond vindt of misschien voel je je erna vaak helemaal niet lekker. Hoe vaak wil je iets ongezonds eten. Denk aan een ijsje, pizza of een wijntje. Blijf je bewust en als je je lekkers voor die dag op hebt, is het makkelijker om tegen jezelf te zeggen dat je het nu dan even niet neemt. 

   3. Houd ritme in je eetpatroon

Probeer een ritme te houden in je eetpatroon. Dus geen maaltijden overslaan. Daar wordt je lijf gewoon niet vrolijk van. Je bloedsuikerspiegel raakt een beetje uit balans en hierdoor krijg je trek in zoetigheid en ongezonde dingen. Eet ook niet meer dan dat je thuis zou eten. In all-in resorts is dit heel moeilijk. Neem kleine beetje en schep sowieso je bord altijd voor de helft vol met groente.

   4. Kies voor gezonde tussendoortjes

Fruit is (gelukkig) overal te krijgen, dus dat is een makkelijke. Rauwkost is ook een heerlijk tussendoortje. En ongezouten notenmix is ook een goed tussendoortje. Probeer zuinig te zijn met suikerrijke producten. Misschien kun je hummus vinden, heerlijk om je rauwkost in te dippen. Water is de beste dorstlesser die er is, dus probeer dit zoveel mogelijk te drinken (2-3 liter)

   5. Houd je aan de 80/20 regel

Huh wat is dat dan voor regel? Probeer je op vakantie ook aan deze regel te houden. Je zorgt dat je 80% gezonde keuzes maakt en dan is er 20% over om iets ongezonds te eten. Nou dan valt het allemaal nog best mee toch? 

   6. Neem voorraadbakjes mee

Zorg dat je voldoende voorraadbakjes meeneemt op vakantie. En ook superhandig om boterhamzakjes mee te nemen. Zo kun je dingen goed bewaren, maar ook makkelijk meenemen onderweg. Als je ook zorgt dat je een koeltasje meeneemt, kun je het wat langer koel houden.

   7. Kies voor lokale gerechten

Zo leuk om lokale gerechten te proberen op vakantie. Probeer wel de gezonde dingen eruit te pikken. Maar ja ik ging jaren naar Frankrijk op vakantie en dan móet je toch wel de Franse kaasjes van de streek uitproberen. Zoek hier een goede balans in. Vaak zijn de lokale gerechten ook nog eens goed betaalbaar.

   8. Rust goed uit

Je bent ook op vakantie om uitgerust thuis te komen en weer helemaal bij te tanken. Relaxt zijn is net zo belangrijk als gezond eten.

   9. Ontbijt zo gezond mogelijk

Op vakantie is de verleiding groot om iedere dag lekker broodjes en croissantjes te halen. Doe dit niet te vaak. Kijk of het lukt om havermout te eten met wat fruit of wat je dan ook thuis gewend bent. Wanneer je naar een appartement of camping gaat, kun je het zelf lekker meenemen. Ik neem zelf altijd een pot zelfgemaakte granola mee.

  10.   Bewegen

Probeer op vakantie ook lekker te bewegen. Maak een wandeling, ga er eens op uit. Op de camping kun je badmintonnen of zwemmen. Je kunt bij de meeste campings en hotels zelfs sporten. Als je hiervan houdt is dit helemaal lekker natuurlijk. Blijf vooral dicht bij jezelf.

Extra tips voor als je uit eten gaat:

  • Laat het mandje brood staan
  • Neem maximaal 1 glas wijn en drink verder veel water.
  • Neem als voorgerecht een salade of een ander gerecht met groente, vis of schelp- en schaaldieren.
  • Bestel als hoofdgerecht bij voorkeur gegrilde vis, kip, kalkoen, schelp- of schaaldieren of een vegetarisch gerecht. Pas op met pizza’s en hamburgers en dergelijke. 
  • Bestel extra groente bij en neem niet elke dag frites.
  • Sla je dessert in principe over, neem alleen een nagerecht als er echt iets heel lekkers op het menu staat en probeer het te beperken, want juist door suiker en alcohol vliegen ongemerkt de pondjes er weer aan. Ik houd voor mezelf altijd aan in zulke gevallen: “Vind ik het een 10 waard?” Ja? dan neem ik het zeker. Nee? Dan kies ik voor thee of fruit.

Het belangrijkste is niet om kilo’s kwijt te raken op vakantie, maar niet aankomen zou heel mooi zijn. Door deze tips blijft de schade beperkt en dat is superfijn. Is het toch niet helemaal goed gegaan op vakantie? Wees dan niet te streng voor jezelf. Pak je gezonde leefstijl weer op.

6 tips om je vakantiekilo’s na de vakantie toch weer kwijt te raken kun je hier lezen. 

Lees ook eens de volgende blog voor meer vakantietips

op vakantie naar Italie en op gewicht blijven doe je zo
5 slanke en gezonde tips voor je vakantie in Frankrijk
5 gouden tips als je op vakantie gaat naar Amerika

Wanneer je helemaal niet weet hoe je het aan kunt pakken als de kilo’s er toch bij zijn gekomen in de vakantie zijn er nog verschillende mogelijkheden. Kijk hier voor de mogelijkheden.

Fijne vakantie en geniet!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Maak een gratis afspraak