fbpx

5 slanke en gezonde tips voor je vakantie in Frankrijk

Zoals de vorige keer aangegeven ga ik uitzoeken welke tips ik mee kan geven per vakantieland op het gebied van voeding. Veel mensen zeggen dat ze vaak wat kilo’s aankomen tijdens de vakantie. En dat is natuurlijk best zonde. Je kunt op vakantie prima genieten en toch proberen om op gewicht te blijven of zelfs iets af te vallen. Tips voor Amerika heb ik vorige keer gegeven en nu is Frankrijk aan de beurt.

Tip 1: ONTBIJTEN

Het is natuurlijk super aantrekkelijk om iedere ochtend een lekker vers croissantje of chocoladebroodje te eten. Of wat dacht je van dat heerlijke stokbrood? Dit kan prima, maar niet iedere dag. Varieer ook in Frankrijk met je ontbijt. Neem lekker je ontbijtgranen mee bv. een bak zelfgemaakte granola . In Frankrijk kun je kwark (fromage blanc) kopen. En fruit is ook overal te koop. Een lekker kopje thee erbij en zo kun je ook heerlijk ontbijten.

Tip 2: PROBEER DE EETGEWOONTES VAN DE FRANSEN EENS UIT

Franse mensen zijn over het algemeen slank. Zij eten veel vers fruit en groente. Geniet, net als zij, op je gemak aan tafel, van een uitgebreide lunch en avondmaaltijd. Doordat je langer aan tafel zit en volop geniet raak je eerder verzadigd. Je eten heeft de tijd om in je maag te komen. Je zal dan dus ook niet snel te veel eten. Eet niet te veel stokbrood bij de maaltijd. Bewaar die heerlijke Franse kaasjes voor na het diner en neem dan een klein stukje. Fransen drinken graag een (rood) wijntje bij het eten. Dit is natuurlijk prima, maar houd het bij 1 glas.

Tip 3: DRINK VEEL WATER

In Frankrijk kun je geen water uit de kraan drinken, maar het is gelukkig overal te koop. Zorg dat je altijd voldoende water meeneemt als je op stap gaat. In de supermarkt kun je prima kleine flesjes kopen. Het kan iets duurder zijn, maar je kunt ze natuurlijk bijvullen uit grotere verpakkingen water. Wanneer je een koeltasje meeneemt in je auto, kun je de hele dag koel water drinken.

Tip 4: BARBECUEN KAN OOK GEZOND

Veel mensen nemen een barbecue of skottel mee als ze naar Frankrijk op vakantie gaan. Wanneer je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven kun je gewoon barbecueën, maar dan misschien met wat slanke en gezonde tips. Neem bv een satéspiesje, een stukje kipfilet, biefstuk of fricandeaulapje. Je kunt er een klein beetje saus (liever rode sauzen dan witte) bijnemen.

Groente kan ook op de barbecue. Denk aan repen courgette, stukken paprika, reuzenchampignons, ui of maiskolf.

Je kunt ook pakketjes van folie maken voor op de barbecue met: witvis, beetje vissaus, beetje gember, wat knoflook en een beetje rode peper. Of een pakketje met een aardappel om te poffen. Je kunt spiesjes maken met om en om vlees en groente.

Maak een lekkere salade, maar wees dan zuinig met de dressing.

Je kunt ook meer stukjes vlees kiezen om te eten, maar dan delen met elkaar of gewoon kleinere stukken snijden voordat ze op de barbecue gaan (gourmetvlees i.p.v. barbecuevlees).

Eet niet teveel stokbrood als je wacht op het vlees. Zet daarom voldoende rauwkost op tafel. 4 stukjes stokbrood is ongeveer net zoveel als 1 boterham.

In de skottel kun je natuurlijk ook een verse pastasaus maken

Ook hierbij geldt dat je voorzichtig moet zijn met wijn. 1 glas is prima.

Tip 5: BEWEGEN

Ja, daar is hij weer! Bewegen is net zo belangrijk als letten op wat je eet. Je kunt je sportkleding meenemen en een rondje gaan hardlopen of misschien is er een fitnessruimte. Maar zwemmen in het zwembad of de zee bij de camping kan ook natuurlijk. Je kunt ’s avonds nog even lekker een potje badmintonnen of een heerlijke wandeling maken. Misschien zit je in een omgeving waar goede fietspaden zijn aangelegd. Dan zou je fietsen kunnen huren. Ook kun je er lekker op uit gaan. Bezoek een leuke stad of een kasteel waar je veel kan lopen. Dan kom je vast aan je 30 minuten beweging die eigenlijk bij je normale dagelijkse routine zou moeten horen. Wanneer je wilt afvallen is dit 60 minuten. Dus trek er lekker op uit in Frankrijk. Er zijn zulke leuke plekjes.

Wees niet teleurgesteld als het niet is gelukt om af te vallen tijdens je vakantie. Zorg dat je geniet van je vakantie en kijk er met een goed gevoel op terug. Misschien ben je iets aangekomen, pak dan je goede eetgewoontes thuis gewoon weer gelijk op. Soms bouw je tijdens je vakantie meer spieren op en deze wegen sowieso meer dan vet.

Zelf ga ik binnenkort op vakantie naar Frankrijk en dan ga ik al deze tips uiteraard zelf ook gebruiken. Ik ga dan ook kijken of er ook magere kaas en magere kwark te koop is. Ik zet vast wat Franse woorden op een rij: Magere kaas → Fromage faible en gras , magere yoghurt → yogourt sans gras, magere kwark → fromage cottage graisse.

En wanneer je etiketten wilt bekijken:

  • volkoren → blé entier
  • vezels → des fibres, eiwit →
  • protéine, vet → gras
  • verzadigd vet → graisses saturées
  • koolhydraten → glucides
  • suiker -> sucre

Heb jij nog meer tips om je vakantie in Frankrijk gezond en slank door te komen? Ik ben benieuwd of je deze tips kunt gebruiken, laat het me weten.

In ieder geval bonnes vacances

Bronnen:

GCN

Lady line

Gezonheidsnet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.