fbpx

De suiker challenge; wat een uitdaging

Ik vind het leuk om mensen wat bewuster te maken. Daarom daag ik ze regelmatig uit via social media om mee te doen met een challenge. Begin november was dit het zetten van 10.000 stappen per dag en dat een week lang. En afgelopen week was dit de suiker challenge. Een week lang geen toegevoegde suikers eten. Dat betekende dus etiketten lezen. Maar hoe kun je ook alweer zien of er 

suiker in zit? Dit is voor sommige mensen nog best verwarrend en dat is logisch, want het wordt de consument ook niet makkelijk gemaakt door de fabrikanten. Er zijn veel schuilnamen voor suiker, dus alleen naar suiker zoeken tussen de ingrediënten is niet voldoende.

Je kijkt eerst naar de ingrediënten. Hier zie je welke grondstoffen er in het product zitten. Als eerste is de stof vermeld waarvan het meeste erin zit, en zo verder. Hier moet je dus goed opletten of je suiker ziet staan of 1 van de schuilnamen. Je kunt een makkelijk ezelsbruggetje onthouden: je kunt ervan uitgaan dat alles dat op ose of stroop/siroop eindigt een vorm van suiker is. Kom je verschillende benamingen voor suiker tegen en/of staat dit ook nog eens vooraan in het ingrediëntenlijstje, dan heb je grote kans dat je een suikerrijk product in handen hebt.

Dan kijken we naar de voedingswaarde. Hier kun je zien hoeveel calorieën, vetten, koolhydraten, eiwit, vezels en zout het product per 100 gram bevat. Suiker is een koolhydraat, maar is wel apart vermeld. Dit zijn alle suikers. Dus ook wat er van nature in voorkomt. Om een beeld te krijgen bij hoeveelheid suikers kun je het aantal gram door 4 delen. Zo weet je hoeveel suikerklontjes een product bevat.

Dan heb je nog de voedingsclaims die op producten worden vermeld en deze kunnen best nog wel eens misleidend zijn. Denk aan ‘suikerarm’, dit betekent dat er per 100 gram nog steeds 5 gram suiker in kan zitten. En ‘suikervrij’ garandeert alleen dat er niet meer dan 0,5 gram suiker per 100 gram kan zitten.

Wanneer je een goede keuze wilt maken, is het goed om wat producten met elkaar te vergelijken. Hoe je dit doet, kun je goed terugzien in dit filmpje

Hoe ik deze challenge heb ervaren

Met frisse moed begon de week met mijn eigen gemaakte granola (zonder honing toegevoegd) met wat yoghurt en een banaan. Dit is 1 van mijn favoriete ontbijtjes, zonder toegevoegde suikers en een goede start. Daarna door naar de orthodontist, ja ik mag er ook aan geloven, in december krijg ik een beugel. Niet om met de hype mee te doen, maar omdat het echt noodzakelijk is. De assistente wilde stiekjes tussen mijn kiezen plaatsen, maar dit lukte niet, dus kreeg ik veren om mijn kiezen. Ik kon mijn kiezen niet op elkaar krijgen en het voelde sowieso helemaal niet fijn. Bij de lunch at ik mijn gewone lekkere boterhammetjes, maar ze waren lang zo lekker niet met die veren in mijn mond. Na het eten bedacht ik me, laat ik eigenlijk eens op de etiketten kijken. Huh??? In filet American zit suiker?? Oei dit had ik dus wel op mijn boterham gesmeerd, de rest van de week maar niet meer doen.

De pijn werd erger, dus eten was niet fijn. Dit maakte de uitdaging wel erg lastig. Want door de pijn kon ik geen komkommer, tomaatjes, appel, peer, mandarijnen, nootjes en crackers eten. Woensdag ging ik terug naar de ortho om de veren te vervangen door stiekjes. Dit zou een stuk comfortabeler aanvoelen (m’n kiezen konden weer redelijk op elkaar) en ik had zeker de ergste pijn gehad. Maar vandaag zijn we een week verder en nog steeds ben ik op zoek naar geschikt eten. Sorry voor de mensen die ook aan het beugelavontuur gaan beginnen, ik wil je zeker niet ontmoedigen.

Verder ging het ‘geen toegevoegde suiker’ eten best goed. Vrijdag hebben we op mijn werk een warme hap. Nou daar had ik wel trek in, was inmiddels wel flauw van veel te weinig eten. Ik heb het gegeten, maar helaas zat hier wel suiker aan toegevoegd (soep uit blik).

Zaterdag had ik de volkoren weekendbollen ontdekt. Dit was beter te kauwen, yes! Dus zondag werden er ook volkorenpuntjes gehaald bij de lidl. Maar wat blijkt, daar is dus suiker aan toegevoegd!!! 

Ik heb deze week dus geleerd dat (bijna) overal suiker aan toegevoegd wordt. En dat het echt goed is om regelmatig even op een etiket te kijken. Ben benieuwd of jij hier ook tegenaan bent gelopen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.