fbpx

5 redenen waarom je minder suiker zou moeten eten

Tegenwoordig is het een hot item. Je hoort zo vaak dat je minder suiker zou moeten eten. Sommige mensen vinden het allemaal best een beetje onzin en gezeur. Ik kan me voorstellen dat je dat vindt. Voor ik me had verdiept in gezonde voeding snapte ik de ophef over sommige dingen m.b.t. voeding ook niet altijd, maar inmiddels weet ik wel beter. Daarom wil ik je graag 5 redenen geven waarom het zeker verstandig is om minder suiker te gaan eten. Ik heb het dan over de toegevoegde suikers. Suikers komen namelijk ook voor in groente, fruit, zuivel en granen en deze bevatten ook nog eens veel vitamines en mineralen en vezels. 

1.Afvallen

Door suikerrijke producten te laten staan, schrap je ook veel onnodige calorieën. Dit kan een positieve bijdrage geven als je wat kilo’s wil kwijtraken. 1 gram suiker is gelijk aan 4 kilocalorieën. Een glas cola bevat hierdoor al meer dan 100 kilocalorieën! Wil je afvallen? Dan helpt het dus zeker als je suikerrijke producten laat staan.

2.Je hebt meer energie                                                       

Minder suiker betekent vaak meer energie. Je voelt je fitter en vrolijker. Wanneer je veel suiker neemt en weinig gezonde voeding, dan kun je een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen. De suikerpieken en -dalen die je krijgt als je voeding met veel suiker neemt, kosten je lichaam een hoop energie. Zodra je suikerrijke producten laat staan is je bloedsuikerspiegel een stuk stabieler. Hierdoor voel je je energieker, fitter én vrolijker.

3. Je hebt minder last van je buik                                       

Veel mensen krijgen last van hun buik en darmen als ze te veel suiker nemen. De fructose (fruitsuiker) in suiker kan ervoor zorgen dat je last krijgt van diarree, winderigheid of een opgeblazen gevoel. Door suikerrijke producten met veel fructose te vervangen door gezonde voeding zal je minder last hebben van je buik.

4. Je slaapt beter                                                                

Veel mensen slapen beter doordat ze minder suiker eten. Beter slapen heeft weer als voordeel dat je minder moe bent. En als je minder moe bent, ben je minder snel geïrriteerd en heb je meer energie om gezonde keuzes te maken.

5. Je zorgt beter voor je immuunsysteem                           

Je immuunsysteem werkt iedere dag hard om je lichaam te beschermen tegen ongewenste indringers. Bacteriën, virussen en schimmels worden bestreden. Ons immuunsysteem sterk houden is een van de belangrijkste en meest impactvolle dingen die je nu kunt doen, nu het corona virus er nog steeds is en niet zomaar weg zal gaan.

Hoe beter je voor je immuunsysteem zorgt, hoe beter het zijn werk kan doen. Overmatige suiker consumptie verlaagt je weerstand!

De overdaad aan suiker die we gemiddeld consumeren heeft veel negatieve effecten. Het vergroot het risico op overgewicht, insulineresistentie, diabetes type 2 en hartziektes. Ook op je immuunsysteem heeft een suikerrijk dieet een negatief effect.

Door zoveel mogelijk suiker te schrappen in je voeding, maak je dus een groot verschil.

Studies hebben aangetoond dat pieken in de suikerinname het immuunsysteem onderdrukken. Als je dus veel voedsel dat veel geraffineerde koolhydraten bevat eet en dranken waaraan veel suiker is toegevoegd drinkt, kan het zijn dat het lichaam minder goed in staat is om ziekten af ​​te weren. Te veel (meer dan 25 gram per dag) suiker eten en drinken remt de cellen van het immuunsysteem die bacteriën aanvallen.

Beperk dus toegevoegde suiker, snoep, ijs, gebak, zoet broodbeleg, honing, chocolade, stroop en tussendoorrepen met suiker. Maar ook producten met enkelvoudige koolhydraten bevatten teveel suiker zoals witbrood, witte rijst, noedels en witte pasta’s.

Je kan nu de online Blij zonder suiker challenge volgen. Tijdens deze challenge leer je echt alles over suiker. En ook hoe je minder suiker kan eten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.