fbpx

Welke vetten kennen we en wat is het verschil?

Hoe zit het nu precies met vetten. “Als ik wil afvallen, moet ik zo min mogelijk vet eten”, denken veel mensen. Je lichaam heeft vetten nodig. Vet is een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiĆ«le vetzuren. In voeding zitten verschillende soorten vet:Ā  transvet verzadigd en onverzadigd.Ā 

Transvetten

Komen voor in cake, koek, gebak, patat en geharde vetten. Ze zorgen voor verhoging van LDL-cholesterol (Ā “slechteĀ cholesterol” genoemd. Het haalt hetĀ cholesterolĀ uit de lever en transporteert het naar de lichaamscellen. VerhoogdĀ LDL-cholesterol staat algemeen bekend als een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten.) en verlaging van HDL-cholesterol (HetĀ HDL-cholesterolĀ is het goedeĀ cholesterol. Het helpt bij het opruimen van hetĀ cholesterol uit het bloed) Je vindt de transvetten meestal niet op het etiket terug.

Verzadigde vetten

Komt voor in rundvlees, boter en reuzel. Kan het LDL cholesterol verhogen

Onverzadigde vetten

Hier vallen enkelvoudige en meervoudige vetten onder. En ook Omega 3, 6 en 9. Ze komen voor in noten, zaden en pitten,Ā  groente, olijfolie en vis. Het is een belangrijke voedingsbron voor het lichaam. Ze helpen het in balans brengen van een goed cholesterolgehalteĀ 

Er zijn essentiƫle- en niet-essentiƫle vetzuren. Laat je niet verwarren door deze benamingen, want je hebt ze beiden even hard nodig, ze zijn allemaal noodzakelijk. Het is essentieel, omdat je deze vetzuren uit voeding moet halen, want je lichaam maakt ze niet (of zeer moeizaam) zelf aan.

Omega 3

Omega-3 zijn van die essentiĆ«le vetzuren en misschien wel gelijk de belangrijkste van de omega’s! Er zijn 3 verschillende omega-3 vetten, ALA (alfalinoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). ALA kan je lichaam niet zelf aanmaken, dit zit o.a. in lijnzaadolie. Vanuit ALA kan je lichaam, onder optimale omstandigheden, heel moeizaam en zeer beperkt EPA en DHA aanmaken. EPA en DHA zijn het visitekaartje van omega-3. Zij helpen o.a. bij het reguleren van het immuunsysteem, de hersenfunctie en hart- en bloedvaten. EPA en DHA zit vooral in vette vis, zoals haring, sardines en zalm.

Omega 6

Omega-6 vetzuren zijn ook essentieel en de belangrijkste in deze omegafamilie is linolzuur (LA). Linolzuur werkt onder andere positief op de cholesterolhuishouding en het immuunsysteem. Het is terug te vinden in een aantal plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie en maïsolie, maar ook in heel veel fabrieksproducten (kant en klaar maaltijden, margarine, koek, snoep enz.). Dit laatste is de reden dat omega-6 bij veel mensen in (te) grote hoeveelheden binnenkomt.

Omega 9

Last but not least is er nog omega-9, een niet-essentieel vetzuur. Je lichaam kan dit zelf aanmaken vanuit oliezuur. In voeding vind je het in avocado’s, sesam en vooral olijfolie. Ook omega-9 helpt, naast vele andere gezondheid bevorderende functies, de cholesterolhuishouding te reguleren.

Verhouding

Het mensenlichaam zal het beste functioneren als alles in de juiste verhouding is. Zo ook de vetzuren, en hier gaat het tegenwoordig bij veel mensen mis. Vooral de verhouding tussen omega-3 en -6 blijkt van groot belang. In de huidige voeding is de verhouding tussen omega-3 en omega-6 ongeveer 1:20, terwijl 1:3Ā  wenselijk is. De gunstige werking van omega-6 wordt bij een hoge inname namelijk teniet gedaan en het vetzuur werkt dan vooral ontstekingsbevorderend en kan uiteindelijk leiden tot chronische ontstekingsziekten.

HOE KOM JE WEER IN BALANS?

Om deze verhouding te herstellen is het beste om tegelijkertijd de inname van omega-6 te verlagen en die van omega-3 te verhogen. Voor het verlagen schrap je bij voorkeur de fabrieksproducten van je menu en eet je vooral vers. Voor het verhogen van omega-3 focus je vooral op het EPA en DHA, door het eten van vette vis. Daarnaast zijn supplementen geen overbodige luxe, omdat je nou eenmaal niet snel een te hoog gehalte aan visolie in je lichaam zult hebben. Met alleen vette vis eten, is het lastig om in balans te komen.

Tegenwoordig is het Europese gemiddelde 15:1 en 25:1 of zelfs hoger. Ons lichaam moet dus proberen om 25 keer meer Omega6 dan Omega-3 gelijktijdig af te breken.

Het meest effectieve is dus om dagelijks meer Omega 3 binnen te krijgen door visolie te nemen. Helaas is de meeste vis tegenwoordig zwaar vergiftigd, waardoor de meeste visolie niet zo gezond meer is, maar eerder schadelijk. Zorg dus voor een goede Omega-3 visolie, anders vervuil je alsnog je lichaam.Ā 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.