fbpx

Zó kom je blij door de feestdagen

1 van de meest besproken onderwerpen in deze tijd is wel de december feestmaand. Heb jij al plannen voor de kerst? Ga jij nog iets doen met de feestdagen? Wat doen jullie met eten met de feestdagen?

De gevaarlijke maand december (zoals veel mensen deze maand wel noemen) is weer begonnen.  Hoe kun je er nu voor zorgen dat je in december wel lekker kunt eten, zonder dat je veel aankomt?

Het is niemand kwalijk te nemen. De pepernoten, speculaasjes en marsepein zijn te lekker om te laten staan. En zodra die achter de kiezen zijn verschijnen de kerstkransjes en chocoladeballen. December is een maand die erom bekend staat slecht te zijn voor mensen die willen afvallen. Wie wel lekker wil eten, maar niet pas wil afvallen in januari, kan het beste goed opletten in december.

Let op je voeding

Het is heel belangrijk om gezond te eten en geen maaltijden over te slaan, omdat je vol zit van al het lekkers in de decembermaand. Zorg dus voor een goed en verantwoord ontbijt. Zo heb je een gevuld gevoel en zul je niet snel gaan snaaien. 

Drink veel water

Het gevoel van verzadiging is belangrijk met al dat lekkers. Veel water drinken zorgt ervoor dat je je vol voelt. Een flesje in je tas of bij de hand kan geen kwaad. Vul het flesje ook regelmatig.

Tussen Sinterklaas en kerst

Het is niet zo moeilijk als het lijkt, want eerlijk is eerlijk er zijn tenslotte maar vier dagen die gevierd worden. Sinterklaas gaat weer bijna terug naar Spanje, dus dat snoepgoed hebben we bijna gehad. Hoewel we misschien nog wat restjes of chocoladeletters van pakjesavond hebben liggen.  Trap niet in de valkuil dat het nu allemaal met 50% korting wordt aangeboden. Je eet het voor 100% op!
Maar tussen nu en kerst ligt nog ruim twee weken. Twee weken waarin we heel gezond kunnen eten en je dus ook zeker gewicht kunt verliezen en afvallen. Twee weken die je kunt gebruiken om extra te bewegen. Twee weken met kansen, je moet ze alleen wel zien en pakken.

Geniet van december

Tot slot is het belangrijk om van december te genieten. Een gezellige maand die maar eens per jaar terugkomt en vaak voorbij is voor je er erg in hebt. 
Om terug te kunnen kijken op een fijne december heb ik nog wat extra tips:
  • Stop met denken dat december hopeloos is. Hoe vaker je dit maar roept hoe meer je het ook gaat geloven en hoe meer je ook zal gaan handelen naar deze overtuiging. Denk niet bij jezelf: “December is een verloren maand, ik start wel in januari met afvallen.” Nee! Start nu (met 10%korting) en bedenk eens hoe blij je straks in januari zal zijn als je al wat  gewicht kwijt bent!
  • Sla geen maaltijden over. Dus niet denken: “Ik heb straks een borrel en daar zijn hapjes dus dan eet ik maar niet.” Nee, want dan kom je op die borrel aan met honger en ga je juist veel eten. Zorg dat je van te voren even iets gezonds hebt gegeten zodat je niet omvalt van de honger. Op die manier ga je geen hapjes eten om je honger te stillen maar kun je bewust kiezen om wel of geen hapjes te nemen en kun je je beter aan je eigen afspraken met jezelf houden.
  • Zorg voor wat extra beweging deze maand, want dat kan je echt helpen met afvallen. Pak vaker de fiets, loop naar de winkel of naar het park en laat de auto wat vaker staan. 
  • Als je snoept moet het iets zijn dat je echt de moeite waard vindt. Is het een 10 waard? Dingen die je echt super lekker vindt.  Als ik iets aangeboden krijg bedenk ik vaak of het een 10 waard is. Vind ik dat niet, dan sla ik het meestal over. Je zult zien dat je veel dingen eet uit gewoonte die je eigenlijk maar een 6 waard vindt, best zonde toch?
  • December is een super drukke maand met veel feestjes, want ja er zijn maar vier echte feestdagen maar je ontkomt vaak niet aan de kerstborrels, oud en nieuw bijeenkomsten en andere gezellige sociale dingetjes. Dus is het belangrijk dat jij voorbereid bent. Als je weet dat je naar een kerstborrel moet, is het verstandig om voor die tijd te bedenken wat je wel en niet gaat doen. Bedenk wat er aan eten zou kunnen zijn en maak afspraken met jezelf. Hoeveel hapjes neem je? Hoeveel wijntjes? Denk ook aan een glas water naast je wijntje. 

December is geen lastige maand, het is een maand net als alle anderen. Ja tuurlijk, er liggen bedreigingen op de loer en het kan een echte uitdaging zijn. Maar er liggen ook net zoveel kansen. 

Een hele fijne, gezellige december. Ga er vooral ook van genieten.

Wil je meer tips? Lees dan het magazine: Blij door de feestdagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.