fbpx

Waarom een crash dieet gewoon niet werkt

Wanneer je bedacht hebt dat je wilt afvallen, wil je dat meestal ook nu en wel meteen. En dan klinkt een crash dieet echt heel aantrekkelijk.

Wat is een crashdieet

Een crash dieet is, kort gezegd, een dieet waarbij je extreem weinig calorieën binnenkrijgt. Een crash dieet zorgt er inderdaad voor dat je gewicht ‘crasht’: voor een tijdje val je in hoog tempo af. En dat is geen wonder, want je hongert jezelf eigenlijk gewoon uit. Je lichaam heeft dus geen andere kans dan het verbranden van weefsel om alsnog aan voldoende energie te komen.

Je hebt allerlei crashdiëten, waar je vaak maar weinig mag eten. Of je moet dingen weglaten uit je voeding en als je dit lang doet, kom je ècht voedingsstoffen tekort. Daarnaast breng je je lichaam ook nog eens uit balans. Je lichaam snapt er namelijk helemaal niets van dat het ineens niks (of veel te weinig) binnenkrijgt. Je stofwisseling wordt trager, je voelt je niet lekker, hebt trek en wordt er waarschijnlijk ook nog eens chagrijnig van (ik zou dat zéker hebben). Wat wel tof is, dat je snel resultaat ziet, maar helaas als je dan weer ‘gewoon’ gaat eten, komen die kilo’s er weer net zo snel aan en misschien zelfs nog meer. Want, zoals ik al eerder aangaf, je lichaam is uit balans.
Op de korte termijn werkt een crash dieet dus wel degelijk. Het probleem is dat niet al het gewichtsverlies ook direct vetverlies hoeft te zijn. Je lichaam kan immers ook andere soorten weefsel verbranden, zoals spierweefsel. En dat is dan ook inderdaad wat er vaak gebeurt wanneer je aan een crash dieet begint!

Zelfs als je op je streefgewicht gekomen bent, is een crash dieet nog steeds problematisch. Zo’n steile daling van je gewicht is namelijk zo goed als een garantie voor het gevreesde jojo-effect. Met andere woorden, zodra je weer normaal begint te eten, schiet je gewicht weer omhoog, door een vertraagd stofwisseling.
Maar wat dan wel
Een paar kilo per week afvallen klinkt super, maar is dus ècht niet gezond. Een mooi uitgangspunt is een halve kilo per week (gemiddeld). De kilo’s zijn er namelijk ook meestal niet in 1 maand aangekomen.

Door een eetdagboek bij te houden en deze te (laten) analyseren leer je stapje voor stapje een gezonder leefstijl te krijgen die bij jouw past. Je gaat kilo’s verliezen, zonder jezelf uit te hongeren, maar door bewuste keuzes te maken 

Want wees nou eerlijk, weet jij echt precies hoe jouw eetpatroon- gedrag is en hoe je verhoudingen zijn tussen de koolhydraten, eiwitten en vetten? En welke hoeveelheden voeding er past bij je, bij jouw geslacht, leeftijd, lengte, gewicht – streefgewicht en dagelijkse werkzaamheden?
Bijna niemand weet dat en hier is juist het begin van de goede start naar een gezonder leefstijl richting jouw persoonlijk streefgewicht. Een voedingsanalyse en persoonlijk voedingsadvies zou jou zeker op weg kunnen helpen

De beste tip die ik je kan geven

Als tip zou ik dus je graag willen meegeven om niet op dieet te gaan, maar je leef- en voedingspatroon voor eens en altijd te veranderen.
Dus niet minder te gaan eten, maar anders (gezonder) te gaan eten met voeding die jij lekker vindt en het zo ook kan volhouden zonder veel moeite, hoe mooi klinkt dat!

Je spieren blijven dan behouden en je stofwisseling blijft op peil (of gaat sneller werken).

Een gezond lichaam is en blijft immers toch het allerbelangrijkste.

Wil je meer weten? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.