fbpx

Met deze tips wordt eten op school pas ècht een feestje

De scholen zijn weer begonnen. Na 6 weken vakantie, een tijdje wel naar school, een tijdje met de helft van de klas naar school en thuisonderwijs, hopen we nu op een gewoon schooljaar. Dat betekent voor veel mensen dus ook dat er weer broodblikjes gevuld mogen worden. 

Hoe leuk is het om af en toe eens een gezellig broodblik mee te geven of een gezellige pauzehap natuurlijk.  Mijn kinderen moeten nog wel eens lachen om de mandarijnen en bananen met hele gekke gezichten die ik stiekem in hun tas stopte. Inmiddels zijn ze allebei van de basisschool, moet je nagaan hoe leuk ze het vonden.

De pauzehap

 1. Teken een grappig gezichtje op de schil van een banaan of mandarijn.
 2. Geef een leuk bakje mee met stukjes fruit, stop er ook een vorkje in. Denk aan aardbeien met druiven of appel, rozijnen en kaneel
 3. Snijd patatjes van paprika, komkommer en worteltje
 4. Doe fruit, rauwkost of een handje nootjes in een papieren of siloconen cakevormpje, dek het af met een stukje huishoudfolie zodat het er niet uitvalt

De lunch

Gebruik een stevige broodtrommel die je goed kunt afsluiten. Geef geen vleeswaren mee die makkelijk bederven . Een betere keuze is 30+ kaas, hüttenkäse of zuivelspread.

Je kunt brood met kaas al de avond ervoor klaarmaken en dan in de vriezer stoppen. Wanneer je het de volgende ochtend in het broodblik stopt, is het precies ontdooit als je kind het gaat eten op school.

Notenpasta of 100% pindakaas is natuurlijk ook een goeie optie om mee te geven. 

Stop ook wat rauwkost in het broodblik erbij.

Wij gebruikte op de basisschool altijd een koeltasje. Deze stopten we iedere avond in de vriezer en ‘s ochtends topte we er een beker melk en een broodblik in. De koeltas bleef 10 uur koud, dus mijn kinderen konden altijd alles wat ze wilde, meenemen op hun brood. De koeltas die wij hadden is van Pack It. ideaal!

Stop je vriezer vol met plakjes bananenbrood, gesmeerde boterhammen (beleg doet het prima in de vriezer) en opgerolde wraps/pannenkoeken. Die kan je al van tevoren maken en dan hoef je ’s ochtends (avond van tevoren kan natuurlijk ook) alleen maar de lunchbox te vullen. Tegen de tijd dat ze gaan lunchen is alles weer ontdooid!

Tips voor in het broodblik

 1. Maak eens een bananenrol. Rol met de deegroller een volkoren boterham plat. Besmeer de boterham met halvarine of margarine en leg er een hele banaan in. Rol het geheel op en doe hem in de lunchtrommel. Ook lekker met notenpasta of pindakaas zonder toegevoegd suiker of zout.
 2. Maak eens een broodlolly. Besmeer 2 volkoren boterhammen met halvarine of margarine. Snijd de boterhammen ieder in 6 stukjes. Neem 2 houten stokjes en prik de stukjes boterham erop. Doe dit om de beurt met sla, plakjes appel en een plak 30+ kaas (ook in 6 stukjes gesneden).
 3. Maak eens boterhammen sushi. Besmeer 2 volkorenboterhammen met halvarine. Snij bijvoorbeeld lange repen van ham en kaas. Zorg voor frisheid door er reepjes komkommer tussen te leggen. Rol de boterhammen op. Snij de rolletjes  in stukjes, net als sushi!
 4. Maak eens een regenboog broodblik. Verdeel de broodtrommel in verschillende vakjes. Dit kan door middel van aluminiumfolie, maar ook door papieren of siliconen cakevormpjes te gebruiken. Stop in het ene vakje een boterham met beleg. Vul de overige vakjes met: cherrytomaatjes, paprika, radijs, druiven of aardbeien. Zo maak je van de lunchtrommel een feest!
 5. Er bestaan broodblikken met allerlei vakjes en leuke vormpjes om het eten er extra feestelijk uit te laten zien. Ik zie vaak de broodblikken van Bento voorbij komen. Neem maar eens een kijkje op de website van de leukste lunch. Je vindt hier ook nog heel veel leuke tips en spullen om van de broodblikjes een feestje te maken. Ga je liever naar de winkel? Dan zou ik zeker bij Marians Kookwereld in Naaldwijk binnenlopen. Zij kunnen je advies geven welk broodblik het beste bij jouw wensen past.
 6. Stop eens een leuk briefje in het broodblik, ik vind zelf de briefjes van broodbriefjes heel leuk. Maar je kunt ze natuurlijk ook zelf verzinnen.
 7. Maak eens een wrap klaar i.p.v. boterhammen. Je kunt ze lekker rijk beleggen en ze dan oprollen. Bijna alles wat je op je boterham doet, kun je ook op een wrap doen.
 8. Leg een servetje op de bodem van de lunchtrommel of wikkel er een om de boterham. Vouw een blaadje bakpapier of inpakpapier om de boterham of wrap heen. Knip er een figuur uit of laat dit door je kind doen. Denk aan een zon, een dier, een auto of een letter. Gebruik een leuk prikkertje om de boterhammen bij elkaar te houden. Probeer een andere manier van snijden van het fruit, de rauwkost of de boterham. Denk aan letters en dieren. Let erop dat je geen eten weggooit.

Ik hoop dat ik je op deze manier geïnspireerd heb om er voor je kinderen af en toe een feestje van te maken tijdens het eten op school. Veel plezier en hoor graag nog eens welke tips je hebt geprobeerd en wat je kinderen ervan vonden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Maak een gratis afspraak