fbpx

6 tips om die herfstdip te voorkomen

De weermensen in ons land voorspellen dat het deze week dan echt voorbij is met het extreem lekkere weer. De herfst komt er nu echt aan. Als de zomer voorbij is en de dagen steeds korter worden, kun je je moe en lusteloos (gaan) voelen. Als de herfst invalt komen we minder buiten, eten we minder gezond, bewegen we minder en drinken we te weinig. Dit zijn precies de dingen die er voor (kunnen) zorgen dat we ons goed en fit voelen. Om niet in een sleur of herfstdipje te belanden, geef ik jou dé ultieme tips.

Weet je van jezelf dat je snel last hebt van sombere gevoelens in de herfst, dan kun je letten op deze dingen:

eet gezond 

Eet voldoende groente en fruit. Wees zuinig met toegevoegde suikers en kies voor gezonde vetten.

drink voldoende water en thee

Drink 1,5 tot 2 liter per dag.

ga elke dag naar buiten

Zorg dat je iedere dag buiten komt. Je krijgt frisse lucht binnen en je maakt vitamine D aan. Daarnaast helpt het om te kunnen ontspannen en zal je melatonine aanmaken, waardoor je beter slaapt.

zorg voor genoeg beweging

Door voldoende te bewegen verbruik je calorieën en je krijgt er energie van. Je kan je hoofd een beetje leegmaken en je maakt een geluksstofje aan. Genoeg voordelen dus. Kies een soort van bewegen die bij jou past, dan houd je het het beste vol.

als je boven de 50 jaar bent, slik dan vitamine D

Risicofactoren voor een tekort aan vitamine D:

  • Hogere leeftijd: een oudere huid maakt minder vitamine D aan
  • Geen (vette) vis lusten of eten
  • Te lage calciuminname
  • overgewicht
  • De wintermaanden
  • Weinig buiten komen
  • Leven op hoge breedtegraad (dus ook in Nederland)
  • Donkere huidskleur
  • Overmatig gebruik van zonnebrandcrème.

doe dingen waar je energie van krijgt

Je herkent vast wel dat je energie krijgt van dingen die je leuk vindt. Zorg daarom dat je deze dingen regelmatig inplant voor jezelf. DIe energie kan jou echt helpen om die herfstdip te voorkomen.

Je krijgt meer behoefte aan koolhydraatrijk voedsel in de koude maanden, denk maar aan de stamppotten. Of wat dacht je van al het lekkers tijdens de feestmaand. Teveel (snelle) koolhydraten zorgen voor lusteloosheid, moeheid en hoofdpijn. Je komt al snel in een kringetje, omdat je, als je je moe voelt, geneigd bent om meer koolhydraten te eten. Let daarom extra op de koolhydraten die je eet. Kies voor de langzame koolhydraten, die bevatten vezels en voedingsstoffen. Ze zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en geven gelijkmatig energie. Langzame koolhydraten vind je in volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten.

Wil je weten of jij voldoende gezonde keuzes maakt op gebied van voeding? Laat dan je voeding eens analyseren. Hierna krijg je een uitgebreid advies van mij. Klik hier om hier meer over te lezen 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.