fbpx

Dit is waarom voornemens vaak niet werken

Wanneer een nieuw jaar aanbreekt hoor je veel over voornemens. Het is vaak hèt gespreksonderwerp met oud en nieuw. Op veel lijstjes met voornemens komen stoppen met roken en afvallen voor. Dat zijn mooie plannen, maar helaas houden de meeste mensen hun voornemens niet vol. Maar hoe komt het nu dat voornemens niet lukken?

Er kunnen verschillende dingen meespelen:

  • Je voornemen is te vaag 
  • Je wilt te veel in 1 keer bereiken
  • Je wilt het helemaal goed doen
  • Je voornemen is negatief (ik wil niet meer roken, ik wil niet meer snoepen)

Goede voornemens volhouden is dus lastig. Toch gaat jou het met een aantal tips wel helpen je voornemens vol te houden. 

  • Maak je doel concreet en SMART. 

Specifiek

Omschrijf duidelijk en concreet wat je wilt gaan doen. Wat wil je precies bereiken? Welk gedrag of resultaat hoort daarbij? ‘Ik ga gezonder leven’ is bijvoorbeeld niet specifiek genoeg.

Meetbaar

Maak jouw doel meetbaar door er een getal aan te koppelen. Hoe vaak wil je dit gedrag bv uitvoeren? Zorg ervoor dat je het achteraf kunt checken of het jou gelukt is. Bv ‘Ik ga voortaan 5x per week lunchen met volkorenbrood i.p.v. witbrood’.

Ambitieus

Zorg dat jouw doel niet té makkelijk is, daag jezelf uit. Als je eerder nooit volkorenbrood at, da is het dus niet realistisch om voortaan iedere dag volkorenbrood te eten. Begin daarom met een paar dagen.

Realistisch

Blijf ook realistisch en maak je doel niet onhaalbaar. Je maakt het jezelf onnodig moeilijk en de kans dat je jezelf gaat teleurstellen is dan erg groot.

Tijdgebonden

Verbind een tijd aan jouw doel. Vanaf wanneer ga je dit gedrag uitvoeren of wanneer wil je dit behaald hebben? Om bij het vb te blijven: ‘Ik ga vanaf vandaag min. 5x per week lunchen met volkorenbrood i.p.v. witbrood.’                                                                                   

  • Neem kleine stapjes. Begin dus met 1 ding om aan te passen. bv. iedere dag 300 gram groente eten. Doe dit een tijd en maak er een gewoonte van. Is dit gelukt? Dan kun je een nieuw ding aanpakken.
  • Wees niet te streng voor jezelf. Bv. Je neemt jezelf voor om niet meer te snoepen. Je eet op een verjaardag toch een koekje. Dan is het echt niet mislukt. Kijk naar de dingen die wel goed gaan en pak alles direct weer op. (Niet meer snoepen is trouwens ook geen concreet doel.)
  • Maak je doel positief. Dat klinkt veel fijner.

Vind je het toch lastig om dit zelf allemaal op te pakken?

Kom eens langs in mijn praktijk voor een kennismaking, dit is altijd vrijblijvend en ook nog eens gratis. We kunnen samen kijken waar jij tegenaan loopt en bespreken hoe ik jou kan helpen. Je bent het waard om het deze keer wel te laten slagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Maak een gratis afspraak