fbpx

Hoe je met kleine aanpassingen al gezonder kunt leren eten

Ik wil graag gezonder gaan eten, maar hoe pak ik dat nu aan? Dat is een vraag die ik veel om me heen hoor. Op iedere verjaardag, of sowieso waar veel vrouwen bij elkaar zijn, gaat het vaak over gezond eten. En over afvallen. Een fijne bijkomstigheid is wel, dat wanneer je gezonder gaat eten, je gewicht ook vaak gezonder wordt.

Maar hoe pak je dit nu aan

Schrijf eerst eens voor jezelf op wat je allemaal eet op een dag. Wees eerlijk tegenover jezelf en eet wat je normaal ook zou eten. Ook al is het een schaaltje chips. Daarna kijk je wat je zou kunnen verbeteren. Ik geef hieronder wat voorbeelden, zodat je weet waar je naar zou kunnen kijken.

Product voor de uitdaging Verbetering
Vruchtenkwark Magere kwark met fruit erdoor
Cruesli Muesli of (zelfgemaakte) granola 
Thee met suiker Thee zonder suiker
Tarwe of bruin brood Volkoren brood
48+ kaas 30+ kaas
Witte pasta of rijst Volkoren pasta of zilvervlies rijst
Mayonaise Frites lijn
Chips Handje noten

Daarnaast is het goed om te kijken of je voldoende groente (minimaal 250 gram) per dag eet en voldoende fruit (2 stuks). Groente hoef je niet alleen ‘s avonds te eten, maar kun je verdelen over de dag.

Drink je voldoende? En dan bedoel ik natuurlijk water of thee/koffie zonder suiker.

Ontbijt iedere ochtend goed, dan heb je later op de dag minder behoefte om te gaan snaaien.

Gezond eten betekent zo puur mogelijk eten. Hoe minder ingredi├źnten erin zitten, hoe beter het is. Het is dan minder bewerkt en er is weinig aan toegevoegd.

Probeer voor jezelf wel af en toe een snoepmomentje in te plannen. Zo is het allemaal beter vol te houden, kijk je er van te voren naar uit en kun je er met een goed gevoel op terug kijken.

Alles klinkt misschien wel logisch, maar kleine aanpassingen kunnen al heel wat opleveren. Ik wilde al jaren 5 kilo afvallen en heb ook wat dingen aangepast. Hierdoor ben ik de kilootjes kwijt geraakt en ze zijn er nog steeds af! Daarnaast voel ik me ook nog eens een stuk fitter. Dat is helemaal fijn.

Een gezonde leefstijl moet bij jou passen, dan kun je het de rest van je leven volhouden. Denk niet: “Ik mag dit niet eten”, maar denk: “Ik kies ervoor om dit niet te eten.”

Succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.