fbpx

7 redenen waarom je beter aan tafel eet

Je zal het vast weleens gehoord hebben dat aan tafel eten beter voor je is. Maar ja waarom is het dan eigenlijk beter? Eet jij altijd aan tafel? Of eet je ook weleens op de bank? Of misschien vind je het wel fijner om lekker op de bank te eten.

Ik zal je uitleggen waarom het een goede keuze is om vaker aan tafel te eten.

  1. Je eet vaak rustiger. Je neemt er echt even de tijd voor. Wanneer je rustig eet, eet je ook niet zo snel teveel. Als je snel eet, heb je het idee dat je nog niet genoeg hebt gegeten en zal je misschien nog een keer opscheppen. Wanneer er eten in je maag komt, stuurt je maag een seintje naar je hersenen. Dat duurt ongeveer 20 minuten. Je kunt na 5 minuten dus niet weten of je vol zit.
  2. Eten smaakt veel beter wanneer je zit. Dat ligt niet zozeer aan het zitten, maar vooral aan de ontspanning. Het lichaam is veel meer ontspannen wanneer we zitten.
  3. Je wordt minder afgeleid. Je kunt pas echt genieten van het eten wanneer je zo min mogelijk afgeleid bent. Wanneer je bewustzijn en zintuigen zich richten op één ding. Hoe ruikt, proeft en smaakt het eten? Ook eet je meer wanneer je afgeleid bent. Denk maar eens dat je en zak chips op je schoot hebt liggen als je een film kijkt. Ongemerkt eet je dan zo de zak leeg.
  4. Het is gezelliger. Maar dit geldt natuurlijk alleen als je samen met iemand eet. Je kunt dan een leuk gesprek voeren en zelfs af en toe je mes en vork even neerleggen. Zo eet je dus ook nog eens rustiger.
  5. Op tafel staat vaak een gezondere maaltijd. Je neemt meer tijd om je maaltijd op te eten, dus je doet ook meer je best om een lekkere (gezonde) maaltijd op tafel te zetten. Vaak worden de makkelijke (ongezondere) maaltijden sneller op de bank genuttigd.
  6. Het is beter voor je spijsvertering. Welke ouder heeft het niet ooit eens een keer tegen z’n kinderen gezegd: wel goed kauwen hè! Het klinkt misschien wat zeikerig, maar het is wel belangrijk dat je je eten ook goed kauwt. Want de enzymen en bacteriën die de voedingsstoffen uit het voedsel halen, kunnen hun werk het beste doen bij goed gekauwd eten. Slecht kauwen zorgt er niet alleen voor dat je minder voedingsstoffen opneemt, het kan de oorzaak zijn van winderigheid en een opgeblazen gevoel. Want dat slecht gekauwde eten moet wel allemaal door je lichaam heen.
  7. Het is beter voor je gebit. Want als je aan tafel zit, kauw je over het algemeen ook beter. En wanneer je kauwt vermengt je eten zich met je speeksel. Als je snel eet, mengt minder speeksel met je eten. Nu klinkt dat wat onsmakelijk, maar je eten met speeksel mengen is erg gezond. Want je spijsvertering begint namelijk in je mond. Minder speeksel door je eten, is dus een slechtere start van je spijsvertering. Bijkomende voordeel is dat al dat speeksel je tanden beschermt. Het neutraliseert het zuur in je eten en drinken dat anders voor gaatjes zou zorgen.

En mag je dan nu helemaal nooit meer op de bank eten? 

Het is heus niet erg als je af en toe eens van je goede gewoonte afwijkt. Maar probeer gewoon zo vaak mogelijk aan tafel te eten. Zeker met een gezin is het ook nog eens gezellig om de dag door te spreken. 

Ik wens je een smakelijke maaltijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Maak een gratis afspraak