fbpx

Waarom waterdrinken zo belangrijk is

Regelmatig hoor je dat je genoeg moet drinken. Maar wat is nu eigenlijk genoeg en waarom is dit eigenlijk zo belangrijk?

Ons lichaam bestaat voor een heel groot gedeelte uit water. Een deel van dat water zit in ons bloed. Het andere deel is nodig voor de werking van onze organen, denk aan je hersenen, hart, longen en lever, nieren en daarnaast ook je spieren en botten. De nieren halen het afval uit je lichaam en sturen dat naar de blaas, zodat het daar uit je lichaam gaat. De nieren hebben wel genoeg vocht nodig om ons lichaam schoon te maken en te houden. 

Gemiddeld 2 liter water is prima. Het hangt af van je lengte, gewicht, ben je aan het sporten en temperatuur. Verdeel dit goed over de dag. Teveel is namelijk ook niet goed. Je kunt dan watervergiftiging krijgen. Een watervergiftiging kan leiden tot: Hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, een opgeblazen gevoel.
Maar als het ernstig is, zijn er de volgende symptomen: Verwarring, stuipen, coma… Neem een voorbeeld aan dieren, die pas drinken als ze dorst krijgen. Begin ’s ochtends met een glas water en luister daarna goed naar je gevoel.

Water is goed voor je huid. Bepaalde gifstoffen in je lichaam, zorgen ervoor dat je een onrustige huid krijgt. Water zorgt ervoor dat die gifstoffen uit je lichaam gespoeld worden en daardoor heb je ook minder kans op puistjes of andere oneffenheden.

Water geeft een vol gevoel. Wanneer je regelmatig een glas water leegdrinkt (dus niet een paar slokjes) krijgen je hersenen een seintje dat je maag gevuld is. Het honger gevoel is dan even weg. Daarom werkt het heel goed om voldoende te drinken als je graag wilt afvallen. Daarnaast voert water ook afvalstoffen en gifstoffen, die vrijkomen tijdens het afvallen, af.

Water is ook brandstof voor je spieren. Tijdens het sporten verliezen je spieren veel water. Wanneer je spieren te weinig water hebben, worden ze moe.

Water helpt bij concentreren. Een glas water zorgt ervoor dat je fris en alert bent.

Water drinken zorgt voor onderhoud van je vochtbalans! Dit helpt om voedingsstoffen te transporteren door je lichaam, je lichaamstemperatuur te reguleren en voeding te verteren.

Water werkt tegen pijn. Een beetje water doet al wonderen. Pijnlijke gewrichten en kramp in je spieren ontstaat sneller als je te weinig water hebt gedronken.

Water voorkomt verzuring. Het is een zeer neutrale stof. Je lichaam streeft naar een goede balans tussen zuren en ‘basen’ (niet-zuren). De zuurtegraad (PH-waarde) is voor verschillende onderdelen in je lichaam anders. Zo is je maag een stuk ‘zuurder’ dan je darmen of je bloed. Van nature wil je lichaam de pH-waardes zo stabiel mogelijk houden. Water, groenten en fruit helpen daarbij, mede door de aanwezigheid van niet-verzurende mineralen als calcium, magnesium, kalium en natrium. Kies liever water dan frisdrank. Behalve dat frisdranken veel verborgen suikers en synthetische zoetstoffen bevatten, zitten ze vol fosfor; een mineraal met een sterk verzurende werking. Niet voor niets kun je met cola verroeste spijkers weer laten glimmen als nieuw!

Bijna niemand heeft van nature een gebrek aan fosfor. Eerder is er sprake van een teveel, met verzuring (zie boven) als gevolg. Daarnaast belemmert fosfor de werking van andere mineralen. Een goede reden dus om frisdrank tot een minimum te beperken en in plaats daarvan te gaan voor een gezonde dorstlesser: WATER

Welke signalen zijn er wanneer je te weinig drinkt

Hoofdpijn en duizeligheid. Het zal je niet verrassen dat wanneer je te weinig water drinkt je last krijgt van hoofdpijn en mogelijk ook duizeligheid. Net als bij een flinke kater gaat je hoofd bonzen bij een vochttekort. Dit komt doordat er vocht uit je hersenen wordt onttrokken. Je kan hierdoor ook duizelig worden. 

Obstipatie en donker urine. Gezonde urine is licht van kleur en ruikt niet sterk. Wanneer je te weinig drinkt wordt je urine donkerder en kan het meer gaan ruiken. Je dikke darm onttrekt vocht uit je ontlasting. Hoe minder vocht je in je lichaam hebt hoe harder en droger je ontlasting zal worden. Daarom kan je bij een vochttekort te maken krijgen met obstipatie.

Slechte adem. Wanneer je te weinig drinkt maakt je mond minder speeksel aan. Speeksel reinigt de mond.

Concentratieproblemen. Ik gaf al eerder aan dat genoeg waterdrinken helpt bij concentratie.

Loomheid en moeheid. Wanneer je te weinig water drinkt kan je lichaam in een soort slaapstand gaan. Dus ben je vaak moe, drink een wat extra glazen water per dag, wie weet helpt dat.

Spier- en gewrichtspijn. Het beschermende laagje tussen je spieren wordt dunner. Je spieren worden minder soepel. Waardoor je een spierpijn gevoel kunt krijgen.

Je huid droogt uit. Ik gaf al eerder aan dat genoeg waterdrinken goed is voor je huid. Wanneer je te weinig water drinkt, kun je een schilferige huid krijgen.

Vind je het lastig om voldoende te drinken

Zet je dagelijkse hoeveelheid water vast klaar, bijvoorbeeld in kannen. Dit maakt visueel hoeveel dit is en hoeveel je nog moet drinken die dag.

Begin de dag alvast met 1-3 glazen. ‘s Nachts heeft je lichaam namelijk geen vocht binnen gekregen, dus vul dat meteen maar aan.
Zet het alarm op je telefoon aan als je een ‘slechte drinker’ bent.

Als je veel onderweg bent, zorg dan dat je voldoende water bij je hebt. Sommigen vliegen altijd ’s morgens de deur uit zonder een druppel vocht bij zich te hebben, en daar gaat het dan al mis.

Als je een smartphone hebt kun je ook een app downloaden die je waterinname bijhoudt en die je herinneringen stuurt. Bijvoorbeeld: water balans voor de iPhone.

Wanneer je ‘gewoon’ water te saai vindt kun je het op smaak maken met wat (diepvries) fruit, kruiden (bv munt) en komkommer. Je hebt tegenwoordig ook van die handige flessen hiervoor met een fruitfilter erin.

Ik zou zeggen: “Het is nooit te laat om te beginnen!” Je moet er misschien in het begin aan wennen, maar wanneer je het gewend bent, kun je niet meer zonder.

Ben benieuwd naar jouw tips rondom waterdrinken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.