fbpx

Waarom is wandelen nu eigenlijk zo goed voor je?

Eigenlijk zou ik meer tijd moeten nemen om te bewegen. Toch ben ik me al veel bewuster geworden om erop te letten vaker even te wandelen. Ik wandel al jaren een flink uur met mijn vriendin, maar de rest van de dagen vergeet ik het soms wel een beetje. Een tijdje geleden heb ik een challenge gedaan om een week lang iedere dag 10.000 stappen te zetten. Nou dat was echt wel een uitdaging.

Tegenwoordig zet ik mijn doel op 7500 stappen. En ik kom hier redelijk aan. De ene dag zet ik er zo 10.000 en de andere dag blijf ik er helaas iets onder. Toch ga ik, als het lukt,  wel extra lopen als ik zie dat ik lang niet aan mijn stappen kom. Of om sowieso de stappen gewoon te redden. En dat helpt bij mij echt!

Door iedere dag een half uur te wandelen loop je dagelijks zo’n 3000 stappen extra, als je lekker doorstapt. Dat is alvast goed om te weten.

Waarom is wandelen nu eigenlijk zo goed voor je

spieren, botten en kraakbeen

Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Door botten regelmatig te belasten worden ze niet alleen sterker, wie veel loopt bouwt zelfs nieuwe botmassa op. Wandelen is ook goed voor het kraakbeen, het elastische weefsel tussen de botten. Veel ouderen merken dat ze pijn hebben als ze hun gewrichten draaien, bijvoorbeeld bij het dansen. Door weinig te bewegen is het kraakbeen in de gewrichten dunner geworden. Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen.

Overgewicht

Wandelen is een goede manier om op gewicht te blijven of om gewicht kwijt te raken. Wandelen kun je relatief (bijvoorbeeld vergeleken met hardlopen) lang volhouden en op die manier kun je veel energie verbruiken. Daarnaast is het ook nog eens super goedkoop.

Bovendien verbrand je tijdens wandelen relatief veel vet. Uiteraard moet je om van wandelen af te vallen ook rekening houden met je energie-inname. Wandelen heeft als voordeel dat het een weinig blessuregevoelige sport is. Intensief sporten is niet voor iedereen met overgewicht haalbaar en verstandig.  

hersenen

Bij mensen die hun hele leven lichamelijk (en geestelijk) actief blijven, vermindert de kans op alzheimer met 20 tot 50 procent. Ook voor wie al dementeert, is wandelen gezond. Wandelaars zijn opgewekter en hun geheugen functioneert beter.

nachtrust

Wandelen is ook goed voor de biologische klok, waardoor in- en doorslapen beter lukken. Ook de kwaliteit van de slaap verbetert. Zeker als je in de ochtend lekker gaat wandelen. Je wordt lekker wakker en helpt je biologische klok om ‘op tijd te lopen’. 

longen

Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.

hart en bloedvaten

Dagelijks minstens een half uur wandelen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. Ook verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Het risico op hartproblemen daalt al met 50 procent als mensen één uur per week actief zijn.

diabetes

Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent.

de darmen

Dagelijks wandelen stimuleert de stofwisseling en is goed tegen darmverstopping

Wandelen is goed voor je geest

Behalve voor je lichaam is wandelen ook goed voor je geest. Het zorgt voor ontspanning en dat heeft ook weer positieve gevolgen voor je lichaam. Door ontspanning en bijvoorbeeld een betere nachtrust, voel je je ook lichamelijk beter.

Eigenlijk mag tijd helemaal geen excuus zijn om niet te gaan wandelen. We besteden immers ook tijd om social media te checken en voor de tv te hangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.