fbpx

Zo voorkom je dat je eet uit verveling

Je kent het vast wel, dat je soms op de bank zit met een zak chips of een reep chocola en ineens is het op. Zonde natuurlijk, maar je bent echt niet de enige. Vroeger aten mensen alleen als ze honger hadden, maar nu is er gewoon voldoende eten en kunnen we de hele dag eten. Emoties kunnen hier een oorzaak van zijn en verveling is ook een emotie waardoor mensen makkelijk gaan eten. En helaas kies je dan niet automatisch voor iets gezonds. Juist de snacks waar je liever afblijft, zijn aantrekkelijk om te gaan eten uit verveling. 

Gelukkig zijn er wel wat dingen die je kunt doen om dit te voorkomen:

Wees je bewust wat je in je mond gaat stoppen.

Is het een 10 waard? Of eet je het omdat je het toevallig in huis hebt? Stel  je ook de volgende vragen:

  • Heb ik echt honger?
  • Heb ik stress?
  • Verveel ik me?
  • Waarom wil ik eten?

Zorg dat je regelmatig eet en sla geen maaltijden over.

Probeer de honger voor te zijn. Zo heb je minder kans dat je gaat snaaien. Als je eet, doe dit dan met aandacht en laat je niet afleiden. Als je langzaam eet, voel je beter als je verzadigd bent.

Misschien heb je wel dorst

Als je trek hebt op een moment dat het eigenlijk helemaal niet kan, omdat je net gegeten hebt, drink dan een glas water. Heb je na een half uur nog steeds honger?

Hou eens een eetdagboekje bij

Door je voeding bij te houden, krijg je heel veel inzicht. Als je over de dag voldoende eet, ben je minder geneigd om uit verveling te gaan eten. De eetmeter kan een hulpmiddel zijn om je voeding bij te houden. Je ziet direct terug hoeveel je eet.

Zoek alternatieven

Maar zoek wel dingen die niet met eten te maken hebben. Denk bv aan een vriendin bellen, een huishoudelijk klusje, ga in bad, maak een wandeling….. Door meer alternatieven te bedenken en op te schrijven voor jezelf, heb je genoeg keus om te doen als je je gaat vervelen en hierdoor gaat eten.

Ik ben benieuwd met welk punt jij als 1e aan de slag gaat.

Succes in ieder geval!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Maak een gratis afspraak