fbpx

10 tips om tijd te besparen

Als moeder heb je het hartstikke druk. Je wilt alle ballen omhooghouden, maar hé je bent ook nog vrouw hè! Soms heb je gewoon tijd voor jezelf nodig. ‘Hoe dan?’, hoor ik je al vragen. Nou het kan echt hoor, maar je moet dan wel wat handige tips toepassen.

  1. Boodschappen doen, kost behoorlijk wat tijd. Tegenwoordig kun je hartstikke makkelijk je boodschappen laten bezorgen of ophalen bij een pickup point. Ik heb dat al een aantal keer gedaan. Helemaal handig voor de verjaardagsboodschappen, want dan hoef je lekker niet zoveel te sjouwen. Kijk wel goed of je de producten goed kunt gebruiken die ze aanbieden, zodat je de boodschappen gratis bezorgd krijgt. Het voordeel is ook dat je nu geen impulsinkopen doet of je laat verleiden door de lekkere dingen die ze bij de kassa zetten.
  2. Kook een maaltijd eens voor 2 dagen. Je kunt de andere helft dan in de vriezer doen en dan hoef je de week erna (of daarna) een keer niet te koken. Op donderdag werk ik altijd een lange dag en dan heb ik zoooo geen zin meer om te koken. Soms zorg ik dan voor een lekker pannetje soep. Deze maak ik de dag ervoor, terwijl ik ook de andere maaltijd bereid. Je staat ietsje langer in de keuken, maar je hebt dan op je (lange) werkdag wel even tijd over als je thuis komt. 
  3. Als ik geen soep maak voor de donderdag, zorg ik altijd voor een andere gezonde maaltijd die ongeveer in een kwartier op tafel kan staan. Vaak komen we dan uit op wraps, gevuld met groente. Ideaal om dan toch een gezonde maaltijd op tafel te kunnen zetten, die ook nog eens snel klaar is.
  4. Vind je dat ontbijten veel tijd kost? Dek dan vast de tafel (of geef dat als taak aan je schat) voor je naar bed gaat. Wanneer je van havermout houdt kun je tijdens het eten koken vast een overnight havermoutje klaarzetten in de koelkast (en dan de volgende ochtend even opwarmen in de magnetron). Kies je ervoor je havermout in de ochtend klaar te maken? Doe dan alle ingrediënten in een schaaltje en zet deze voor 2 minuten in de magnetron. Intussen kun je de vaatwasser leegruimen. Als je je havermout uit de magnetron haalt, roer je deze even door en laat je het even afkoelen.  Maak intussen de lunchpakketjes voor de kinderen en jezelf klaar. Dit kan natuurlijk ook de avond ervoor, maar ik vind het lekkerder als het ‘s ochtends is klaargemaakt
  5. De was doen en bijhouden kost ook heel veel tijd. Kijk eens of het lukt om alles 1 à 2x per week weg te wassen. Ik doe bv door de weeks 1 gekleurde was en 1 donkere was op een korte draai. Doekje erbij voor de kleuren en een scheutje azijn en je was ziet er lekker fris en netjes uit. In het weekend doe ik de rest van de was tussen de bedrijven door. Als je iedere dag wast, ben je dus ook iedere dag bezig met de was. 
  6. Ga je graag in bad? Plan dit lekker in voor jezelf. Of misschien wel gezellig even samen met je kind. In bad kun je ook samen een boekje lezen. Als kinderen ietsje ouder worden krijgen ze veel dingen die ze moeten oefenen. De tafels, lezen en misschien wel oefeningen voor de logopedist. Als je samen in bad gaat kun je dit allemaal tegelijk doen. Laat je kind ophalen door je schat en blijf zelf nog even lekker liggen in bad. Je kunt natuurlijk je badmoment ook plannen als de kinderen op bed liggen.
  7. Plannen!! Ohhh daar ben ik niet zo goed in, maar ik hou wel echt van to do lijstjes. Heerlijk om af te kunnen vinken wat ik gedaan heb. Zo kun je dus ook je tijd inplannen. Let eens op hoe lang het duurt voor je klaar bent met een routine. Zo leer je je tijd goed in te plannen en kun je dus ook eens een momentje voor jezelf inplannen, heeeeel belangrijk!! Echt doen dus.
  8. Zeg eens nee. Oei ook zo’n lastige, maar je mag soms best nee zeggen en dat zonder je schuldig te voelen. Het is toch niet de bedoeling dat jij overal ja op zegt en dan thuis ook nog eens de benen uit je lijf aan het lopen bent om al je eigen dingen gedaan te krijgen. Zeg dus soms gewoon eens ‘nee’.
  9. Daarentegen mag jij dus ook wel eens hulp vragen aan anderen of hulp accepteren. Ook dat vinden wij, drukke moeders, soms gewoon lastig. Maar hoe fijn kan het zijn om een maatje te vinden die soms jouw kinderen op kan halen van school of meenemen naar de sport. Ik heb een buurvrouw en toen de kinderen jonger waren overlegden we vaak hoe we het die week zouden doen. Zij bracht ze naar zwemles en dan kon ik ze weer ophalen, dat soort dingen. Dàt scheelt nog eens tijd.
  10. Dit klinkt als een logische tip, maar toch goed om nog eens te benoemen. Leg je telefoon af en toe eens helemaal weg. Ik ken mezelf. Soms wil ik even snel iets opzoeken op mijn telefoon. Er komt een berichtje binnen en deze open ik eerst. Dan wil ik ook gelijk antwoord geven. Hé er komt ook een mailtje binnen, even lezen. Na een kwartier denk ik dan: ‘Wat ging ik ook alweer opzoeken?’ Dus probeer je niet zo snel af te laten leiden en leg je telefoon gewoon af en toe even weg.

Hoeveel tijd denk jij te kunnen besparen met deze tips? Zorg regelmatig voor me-time en zorg goed voor jezelf, je bent het echt waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.