Veel mensen zijn gewend om supersnel hun eten op te eten. En ja… ik kon dat ook heel goed. Gelukkig ben ik me inmiddels wel bewuster dat ik langzamer moet eten, maar ik verval ook nog wel eens in een oude gewoonte. Dit merk ik dan later overigens gelijk. Dat is ook fijn, dat je dit dan wel gelijk kunt herkennen. Je kunt wel oefenen om langzamer te eten, dat vergt wel wat oefening. Er zijn hele goede trucjes die je kunt inzetten om langzaam eten te leren. Als je dit ongeveer 8 weken vol houdt zal je zien dat het een gewoonte wordt en zal je dus ook herkennen en voelen als je dit niet gedaan hebt.
Rustig kauwen = meer proeven = afslanken
Helaas zijn er steeds meer snelle producten op de markt: drinkyoghurt, ontbijtdrankjes, smoothies enz. Deze producten verleren het kauwen. En kauwen is juist zo belangrijk. Ook wordt er steeds meer fastfood aangeboden, waarvoor je geen bestek nodig hebt. En nu is de keuze aan jou: deze trend volgen en zo dus ook kiezen voor overgewicht of kiezen voor je lichaam, dat het heel fijn zal vinden als je rustig eet. De tijd die je aan je maaltijd besteedt, wordt in de loop van de dag ruimschoots beloond met een lekker verzadigd gevoel, veel energie en op lange termijn een slank resultaat.
Als je de tijd neemt voor een maaltijd, kun je uitgebreid kauwen. Als je je eten kauwt tot het vloeibaar is, wordt je maag heel blij, omdat het voorbereidende werk van de vertering al is gedaan. Je mond is het eerste stuk van de spijsvertering. Je hebt dan ook niet voor niets lippen, een tong, een gebit, speekselklieren en smaakpapillen. Kauwen van je voedsel doe je niet alleen om je voedsel fijn te kauwen, maar door te kauwen komen ook de smaken van je voeding meer tot zijn recht. Met je speekselklieren maak je alle aroma’s los en wordt je voedsel ook al vloeibaar. Je hersenen worden gestimuleerd om verzadigingshormonen aan te maken
Wat ook nog eens heel fijn is, als je rustig kauwt, wordt je zelf ook rustiger. Ja eten ontspant! Van snel eten word je alleen opgejaagd en moe, maagproblemen en overgewicht krijg je er nog eens gratis bij.
Door goed te kauwen leer je ook het verschil tussen volwaardige voeding en snelle voeding. Probeer maar eens op een witte boterham te kauwen, je merkt dat deze na een paar keer kauwen al een vloeibare brij is geworden. Als je dit doet met een volkorenboterham, zal je zien dat je  hier veel vaker op moet kauwen om hetzelfde te bereiken. Al jouw werk zal beloond worden met meer smaak, minder eten, meer energie en een slanke lijn.
Spoel je eten niet weg
Drink alleen als je mond leeg is en spoel je eten niet weg met drinken. Daardoor zou je de werking missen van de spijsverteringssappen.
Leg je bestek neer
Door je bestek neer te leggen na ieder hap zal je beter kauwen en niet gedachteloos de volgende hap al naar binnen schuiven. Je zult je meer bewust zijn dat je rustig wilt eten.
Wissel je happen af
Een gezond bord eten bevat de helft groenten, een kwart koolhydraten (aardappel, rijst, pasta enz.) en een kwart eiwitten (vlees, vleesvervanger, vis enz.) Door te starten met 2 hapjes groenten, daarna een hap koolhydraten en daarna een hap eiwitten te nemen (en dit iedere keer te herhalen) ben je alert als je start en zal je snel zien of je voldoende groente op hebt geschept. In een restaurant kun je op deze manier ook zien of je extra groente moet bestellen. Doordat je de verschillende voedselgroepen in de goede verhouding eet geef je het verzadigingssysteem in de hersenen de kans om je op tijd te laten stoppen met eten. En als je eerder stopt met eten dan dat je bord leeg is, heb je in ieder geval de juiste verhouding gegeten. Vaak zie je dat iemand zijn vlees als eerste opeet en als laatste zijn groente, maar dan zit je soms al vol en eet je deze dus te weinig.Â
Leer dit trucje ook aan je kinderen, zo zullen zij dit van nature dus hun hele leven blijven doen.
Check hoe lang je doet over je maaltijd
Kijk eens gedurende ongeveer een week hoe lang je over een maaltijd doet. Probeer je tijd te verlengen naar 15 minuten, zodat je rustig kunt genieten van je maaltijd.
Laat je lichaam met rust
Eet nu de eerste 2 Ă 3 uur niks meer, zodat je lichaam zijn werk kan doen. Zo geef je je lichaam echt even rust. Verdeel 5 maaltijden over de dag en probeer na je laatste maaltijd niks meer te eten. Of na ongeveer 1,5 uur nog een schaaltje kwark of yoghurt. Geef je lichaam dan 10 Ă 12 uur rust. Dus als je om 7 uur ’s ochtends je eerste maaltijd eet, eet dan tussen 19.00 en 21.00 uur het laatste. Water of thee drinken kan nog wel.Â
Ga jij deze trucjes proberen? Ik ben heel benieuwd, laat het me weten.
bron: Sonja Kimpen