fbpx

Hoe ik de hormoonreset heb ervaren

Normaal gesproken ben ik een voorstander van ‘normaal’ eten. Dat past het beste bij mij. Ik houd helemaal niet van diëten. Toch was het verhaal van Ellen Deanen zo overtuigend dat ik dit toch eens wilde proberen. Bijna een jaar geleden stopte ik met het slikken van de pil. Ik had deze jaren geslikt en het moment van stoppen heel erg voor mij uitgeschoven. Ik had me inmiddels verdiept in overgang en voeding en wist heel goed dat het eigenlijk helemaal niet goed voor je is om de pil te blijven slikken. Ik durfde het gewoon niet, want ooit ben ik eraan begonnen omdat ik zo veel menstruatieklachten had. Daarnaast vond ik het ook nog eens heel makkelijk, omdat ik bijna zelf kon bepalen wanneer ik ongesteld werd. Toch heb ik de stap genomen en eigenlijk valt het allemaal nog niet tegen.

Ik had wel af en toe wat vage klachtjes, die ik niet kon thuisbrengen, ook al tijdens het slikken van de pil. Denk aan vage buikpijn, soms hoofdpijn, een extreem gevoelig gezicht, gevoelige gewrichten. Allemaal niet heel erg, ik kon heus wel functioneren, maar het was er wel af en toe.

Ook was ik heel nieuwsgierig geworden naar deze reset. Het fijne vond ik dat het maar 8 dagen was, waarvan 4 dagen heel strikt en daarna nog 3 opbouwdagen en 1 voorbereidingsdag. Ik was natuurlijk nieuwsgierig wat het met mijn lijf zou doen, maar ook wilde ik weten of ik er iets mee kan om mijn klanten verder te helpen. Want deze hormoonreset is niet alleen voor vrouwen in de overgang, maar voor alle leeftijden.

Je moet het zien als een jumpstart en deze startte eigenlijk op 1 januari. Ik ben zelf iets later begonnen, op 4 januari. Je elimineert deze dagen alle gluten en lactose en eet vooral groente. In deze blog vertel ik je mijn ervaring en daarnaast zal ik ook wat recepten delen die ik gemaakt heb. Ik had wel recepten gekregen en heb dit als basis gebruikt, maar er mijn eigen draai aan gegeven.

Dag 1, maandag

Zondag was ik naar de supermarkt geweest om alvast spullen te kopen voor mijn ontbijt. Dit was de detoxsmoothie. Er zat o.a. spinazie, appel , peterselie, lijnzaad en heet water in. De smaak was op zich wel te doen (niet mijn favoriet) en het was heel veel. Ik heb 1 schaaltje gegeten met een lepel (dan doe je er langer over en raak je beter verzadigd) en na een uur wandelen heb ik de andere helft genomen. Pff het was best veel, maar ik wilde natuurlijk geen honger krijgen.  Maandag deed ik de rest van de boodschappen, maar had geen tijd meer om mijn lunch goed voor te bereiden. (Daar is dus die voorbereidingsdag voor.) Ik maakte een lekkere grote salade en een kom rijst met lijnzaad, bosui en broccoli. Ik vond de smaak een beetje saai, dus daar moest ik de andere dagen iets aan doen. ‘s Middags heb ik alles voorbereid wat ik kon voorbereiden, zodat ik het de rest van de week makkelijker zou krijgen. Ik zorgde dat er rijst en quinoa gekookt was, ik kookte 2 soorten soep ieder voor 2 dagen, ik maakte een grote bak gegrilde groente en ik deed zoveel mogelijk al de ingrediënten in zipzakjes voor de smoothies, ik was hier zeker 1,5 uur mee bezig. ‘s Avonds at ik de goed gevulde tomatensoep en wat gestoomde andijvie. Aan dat laatste moest ik wel een beetje wennen. Omdat ik het goed had voorbereid was het goed te doen, ik heb voor mijn mannen gewoon gekookt. Tussendoor moest ik veel drinken en dat heb ik zeker gedaan. En ieder ochtend starten met een groot glas (warm) water met evt. een beetje citroensap (ik vond het niet echt lekker, dus de rest van de dagen water zonder citroen gedronken.) Ik drink altijd best wel wat, maar ik moest echt heel vaak plassen en ‘s avonds kreeg ik wat hoofdpijn. Ook had ik behoorlijk wat trek. Ik ben in bad gegaan en dat was echt even lekker.

Dag 2, dinsdag

Deze dag begon ik met de winterbliss smoothie dit was zeker meer mijn smaak, dit kwam waarschijnlijk door de banaan en kaneel. De lunch vond ik heerlijk. Ik maakte weer een salade, deze vond ik lekkerder dan de dag ervoor en daarnaast nam ik quinoa met lijnzaad, kippendij en gegrilde groente, dat was echt lekker! Tussendoor nam ik een warme appel met kaneel. Dit was dus echt een traktatie! ‘s Avonds aten mijn mannen bietenstamppot, dus ik had voor mezelf ook bieten gemaakt, maar dan zonder de aardappels. Daarnaast een kerrie kokossoepje. Dit was best een lekkere maaltijd. En vooral makkelijk klaar te maken. ‘s Avonds kreeg ik behoorlijk honger, kon er bijna niet van slapen. Voelde me niet echt lekker ook.

Dag 3, woensdag

Ik begon met een smoothie met o.a. appel, kiwi en  spinazie en ik voegde heet water toe. Hij was goed te doen. Halverwege de ochtend werd ik een beetje misselijk. Ik wilde heel veel doen in huis, dus heb mezelf een schop onder mijn kont gegeven en ben toch aan de slag gegaan. Gelukkig trok de misselijkheid weg en ineens voelde ik me een stuk beter. Bij de lunch at ik een grote salade en quinoa met gegrilde groente en linzen en kikkererwten met bosui en tomaat. Dit was wel weer lekker. Ik merkte dat warm eten veel lekkerder valt. Als tussendoortje nam ik weer warme appel met kaneel. En als avondeten nam ik weer de goedgevulde tomatensoep en daarnaast wat gestoomde groente door elkaar (broccoli, bosui, peultjes en tomaat). Ik had best veel gemaakt, maar ik wilde zeker niet weer met honger naar bed. Gelukkig ging dat nu heel goed. Deze dag aten mijn mannen spaghetti en dat vind ik dus echt heel lekker. Ik had het dan ook best moeilijk. Mijn man heeft het gelukkig gekookt, dat scheelde een hoop.

Dag 4, donderdag

Deze dag ging ik werken op school. Ik maakte weer de winterbliss smoothie en nam mijn lunch mee naar school. Deze keer deed ik het iets anders. Ik nam zilvervliesrijst met gegrilde groente en kip mee in een bakje en warmde dit op op school. Daarnaast at ik een halve komkommer. Uit school een flinke wandeling gemaakt en als avondeten pureerde ik de kerrie kokossoep en deed er restjes groente in. Daarnaast maakte ik een grote salade.

Dag 5, vrijdag

De eerste opbouwdag. Ik startte de dag met een lekkere schaal havermout met peer. Ohhh wat was dat weer lekker zeg! Ik moest snel klaar gaan zitten, want we gingen de dag online opstarten met de kinderen van school. De rest van de ochtend stond ik standby voor alle vragen van de kinderen en werkte ik online samen met wat kinderen. Door de wandeling van de dag ervoor had ik nog geen boodschappen kunnen doen. Ik maakte mijn lunch dus vooral met restjes quinoa, gegrilde groente en linzen. Daarnaast voegde ik wat nieuwe groente toe en zonnebloempitten. Het was weer een lekker bordje. ‘s avonds maakte ik een maaltijd die mijn mannen ook hebben gegeten met o.a. rijst, erwten, zelfgemaakte pesto en geitenkaas. Bij mezelf voegde ik nog 100 g broccolirijst toe. En later op de avond mocht ik 2 blokjes pure chocola eten. Ik denk dat het nog niet vaak zó lekker smaakte.

Dag 6, zaterdag

De zaterdag startte ik met een omelet met heel veel groente. Nog nooit als ontbijt gegeten, maar het was eigenlijk best heel lekker. Als lunch maakte ik een grote salade met o.a. sperziebonen, geitenkaas en linzen. ‘s Avonds aten mijn mannen patat en maakte voor mezelf een soort nasi met pindasaus. Ik maakte dit met o.a. quinoa en broccolirijst, sperziebonen en taugé en de pindasaus met plantaardige melk en 100% pindakaas. Mmm dit was echt lekker. Later op de avond nog een paar blokjes pure chocola.

Dag 7, zondag

Ik startte de dag weer met een lekker schaaltje havermout met appel, rozijnen en kaneel. Bij de lunch koos ik voor een salade met zelfgemaakte pesto en geitenkaas. En toen werd het lastig. We gingen starten met het vieren van de verjaardag van mijn zoon. Helaas moeten we keuzes maken en de visite behoorlijk verdelen. Ik maakte een borrelplankje met olijven, druiven, komkommer, tomaatjes en lekkere brokkelkaas. En mijn zoon kookte een verspakket couscous. Er zat wel heel veel groente in, maar ook wat kruiden die misschien niet helemaal bij deze reset paste. Daarnaast dronk ik ook een wijntje met de visite. Later die avond nog een paar blokjes pure chocola.

De maandag erna begon ik weer met een winterbliss smoothie en bij de lunch at ik volkorencrackers met geitenkaas, avocado, tomaatjes en een gekookt ei. Daarnaast maakte ik nog een salade. Ik wilde toch langzaamaan weer richting mijn vertrouwde boterham gaan bij de lunch.

Wat ik meeneem uit deze reset

Ik probeer iedere ochtend nog te starten met een groot glas warm water. Ik probeer nog meer groente toe te voegen aan mijn lunch. Ik at altijd wel komkommer bij mijn lunch, maar ik kan hier meer in variëren. Daarnaast heb ik nu boerenkool en sperziebonen in mijn vriezer liggen. Makkelijk om een beetje eruit te halen en toe te voegen aan maaltijden.

Voel ik echt verschil na de reset

Het lijkt dat ik meer energie heb. Komt dit door de reset? Of doordat sommige dagen de zon weer meer te zien is? Ik heb het idee dat mijn gewrichten meer aankunnen. Ik at al zoveel mogelijk gezond en heb dat in december iets meer laten gaan, hield me niet altijd aan mijn eigen adviezen. Dit wilde ik sowieso weer oppakken. Ik voel me er beter bij en er mochten ook wel weer 2 kilootjes af. Tijdens de reset ben ik bijna 3 kilo afgevallen. In het begin dacht ik nog wel dat het vooral vocht was. Maar nu ik een paar dagen verder ben, is het er nog steeds af. Ik heb intussen de verjaardag van mijn zoon verder gevierd. Ik maak bewuste keuzes, maar heb wel een paar keer een dun plakje marsepeincake op. Deze is zo lekker, ik geef hem een 10 dus dan weet je het wel. Verder maak ik gezonde keuzes. Het is afwachten hoe het blijft. Soms had ik een beetje vage buikpijn. Dit voel ik nog af en toe. Daar is niet echt veel in veranderd. Mijn huid lijkt rustiger en stralender.

Hoe ik terugkijk op de reset

Als ik erop terugkijk vond ik het vooral lastig met het avondeten. Ik ben juist voor het mee eten met je gezin. Maar het was op zich wel te doen,  op een paar moeilijke momenten na dan.

Zou ik het nog eens doen

Dat weet ik nog niet. Vond het best gedoe om al die maaltijden klaar te maken. Maar ik sluit het niet uit.

Als je nog vragen hebt na het lezen van dit blog, laat het gerust weten. Je mag natuurlijk hieronder reageren, maar je kan ook op de knop drukken en dan kan je je vraag privé stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Maak een gratis afspraak