fbpx

Een lunch verzorgen tijdens een retraitedag…

Ik werd gevraagd om een lunch te verzorgen voor up to grow. Martine organiseerde een retraitedag winter. Tijdens deze dag gingen de deelnemers o.a. naar buiten voor een stilte wandeling en daarna konden ze aanschuiven voor de vegetarische lunch, die ik dus mocht verzorgen. Tijdens deze lunch waren de mensen ook in stilte en was het doel om mindful te eten. Door je niet af te laten leiden kun je meer genieten van je eten en zul je dus ook minder snel té veel eten.

Definitie Mindful:

Bewust aandacht schenken aan datgene waar je mee bezig bent en je volledig gewaar zijn van wat er gebeurt in jezelf, in je lichaam, hart en geest en buiten jezelf, in je omgeving. Mindfulness is zonder oordeel of kritiek.

Mindful eten is goed kauwen, je bewust zijn van het voedsel wat je eet. Herstelt het gevoel met de bevrediging wat het eten geeft.

De dag zelf

Wat een bijzondere ervaring dat ik even de sfeer mocht proeven toen ik de lunch kwam opdienen.

Thuis had ik zoveel mogelijk voorbereid. Later vertel ik wat ik allemaal gemaakt heb. En op zondag ging ik naar de yogaschool. Ik was daar alleen, omdat de deelnemers weg waren voor de stiltewandeling. Het was er stil en rustig en ik ging lekker aan de slag om alles op tafel te zetten, ook maakte ik nog even een smoothie. En toen kwamen de eerste deelnemers al terug van de wandeling. Ze knikten of zwaaiden vriendelijk en gingen toen ieder hun ding doen. En ik ging door met mijn voorbereidingen. Maar jeetje nu was het pas ècht stil in de ruimte. Gek eigenlijk dat, toen er mensen in het gebouw waren, de stilte nog groter was dan toen ik alleen was.

Toen iedereen er was, gingen ze aan tafel en mocht ik vertellen wie ik ben, wat ik doe en wat ik voor ze had klaargemaakt.

Daarna heb ik ze achter gelaten. Ik stapte naar buiten en besloot terug te lopen. Ik wilde de rust gewoon nog even voelen. En mensen die mij kennen weten dat ik best veel kan praten. Een bijzondere ervaring dus.

Ik vond het superleuk om deze lunch klaar te maken. Een kleine extra uitdaging was, dat er ook een aantal deelnemers veganistisch eten. Dus mayonaise, Griekse yoghurt en meer van dit soort dingen mocht ik natuurlijk niet gebruiken. Maar overal vond ik een oplossing voor. En ik denk dat ik hartstikke lekkere dingen heb gemaakt.

Ik maakte voor deze lunch:

En ik kocht notenpasta, crackers en rijstwafels.

Ik ben benieuwd of ik je een beetje kan inspireren om eens een vegetarische keuze te maken. En nee… het is niet mijn bedoeling dat je vegetarisch wordt. Dat ben ik zelf ook niet. Maar ik kies wel steeds vaker voor plantaardig of in ieder geval zonder vlees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.