fbpx

14 tips om gezonde keuzes te maken als je veel thuis werkt

In mijn praktijk hoor ik vaak dat de dagen dat mensen werken de beste dagen zijn, als het gaat om gezonde keuzes maken. Je neemt eten mee en als het op is, is het op. Hooguit kan het lastig zijn als er lekkere dingen aanwezig zijn op het werk.

Op dit moment werken veel mensen thuis en/of gaan in quarantaine en dan ben je dus uit je ritme. Niet voor niks hoorden we in het voorjaar veel mensen over coronakilo’s. 

Maar hé, we laten ons toch niet gek maken door die Corona? En er zijn gewoon dingen die je kunt doen om die coronakilo’s te voorkomen.

Met deze tips lukt het jou ook om gezonde keuzes te maken

 • Start met een gezond ontbijt

Met een goed ontbijt start je dag al goed. Probeer hier in te variëren. Inspiratie nodig? Download dan mijn gratis e-books ‘10 heerlijke simpele ontbijtjes‘ en ‘Het havermout receptenboek

 • Probeer zoveel mogelijk je normale eetpatroon aan te houden.

Ga op tijd je bed uit en kleed je aan. Maak een ontbijt en eet deze zoals je gewend bent. Eventueel leg je vast je eten klaar voor de dag, net als je gewend bent als je naar je werk gaat. 

 • Neem de tijd om te lunchen

Plan je lunch in en let op de tijd. Stop met werken en neem tijd voor je lunch. Als je afgeleid bent door je werk kan het zijn dat je stopt met eten. Als je wel alles opeet zonder dat je het in de gaten hebt, krijg je sneller weer trek. Je bent eigenlijk vergeten dat je gegeten hebt.

 • Eet niet meer dan je gewend bent

Ga niet méér eten, omdat je thuis bent. Maak gewoon je eten klaar en ga er rustig voor zitten. Wanneer je alle lekkere dingen op tafel ziet staan, ben je geneigd meer te gaan eten.

 • Zorg voor voldoende beweging

Je hebt geen reistijd, dus je hebt nu tijd voor een wandeling. Zit je boven? Ga beneden naar de wc, zodat je even de trap neemt. Ben je gewend om na de lunch te wandelen met collega’s? Doe dat nu ook. Vind je het saai om alleen te gaan? Luister eens een interessante podcast of bel een collega om even bij te praten. Zit je samen in quarantaine met je gezin? Beweeg dan samen, zoveel mogelijk in huis of eventueel in je achtertuin.

 • Zorg dat je het jezelf makkelijk maakt om gezonde keuzes te maken

Leg in de koelkast vast wat voorgesneden fruit en rauwkost. Zo kan iedereen er makkelijk van pakken en is een gezonde keuze makkelijker gemaakt. Vul de fruitschaal met minimaal 2 soorten fruit en zet deze in het zicht.

 • Zorg dat je niet afgeleid wordt door ongezonde dingen

Plak geen magneetjes van hamburgers ofzo op je koelkast en zet koekjes en snoep uit het zicht op een plek waar je niet vaak komt.

 • Haal ongezonde voedingsmiddelen zo min mogelijk in huis

Dit is natuurlijk een inkoppertje, maar ik zet hem er toch bij

 • Eet bij iedere maaltijd groente of fruit

Schep je bord voor de helft vol met groente, de rest is voor aardappels en vlees(vervanger) of vis. Groente kun je de hele dag eten. Het levert weinig calorieën, maar is voedzaam en gezond. Lees ook 19 tips om meer groente te eten. Fruit kun je ook als broodbeleg eten of heerlijk door je yoghurt. Lees ook ‘Wat zijn nu eigenlijk gezonde tussendoortjes?

 • Kies gezonde recepten

Nu je geen reistijd hebt kan je wat tijd inruimen om op zoek te gaan naar gezonde recepten. Maak een boodschappenlijstje en haal alleen de dingen die erop staan. Helemaal handig als je je boodschappen bestelt. Je komt dan niet in de verleiding om extra dingen te kopen. Ga je toch naar de winkel? Ga niet met een lege maag boodschappen doen en/of poets je tanden voor je erheen gaat. Lukt dit niet kun je ook een kauwgompje nemen of een smintje. Zo heb je een mintsmaak in je mond en zal je niet in de verleiding komen om dingen te gaan proeven in de winkel. Ik heb dan zelf ook minder trek. Dit kan ook helpen tegen snaaien.

 • Nog meer tips om het jezelf gemakkelijker te maken

Wanneer je weet dat je soms geen zin hebt om te koken, kan je grotere porties koken en een deel invriezen. Zo heb je toch altijd een gezonde maaltijd in huis. Soms kan je ook kiezen voor makkelijk en kiezen voor voorgesneden groente. Maar ook de groente uit de vriezer is gezond. Vind je het bv. gedoe om een bloemkool klaar te maken? Koop dan bloemkoolroosjes uit de vriezer. 

 • Lees etiketten

Om gezond te kunnen kiezen, is het handig om de etiketten te lezen. Je hoeft echt niet de hele dag hiermee bezig te zijn, maar neem er af  en toe even de tijd voor. Vind je het lastig? Download dan de ‘Kies ik gezond’ app. Superhandig. Je kunt producten scannen en je ziet direct of je gezond kiest. Niet? Dan wordt er uitgelegd waarom het niet gezond is en helpt de app je om een gezondere keuze te maken. 

 • Maak eetwissels

Kijk welke voedingsmiddelen je kunt vervangen door een gezondere variant. Lees ook Hoe je met kleine aanpassingen al gezonder kunt leren eten

 • Drink voldoende

Zorg voor een thermoskan thee of heet water. Dan kost het niet veel moeite om thee te drinken. Vul een flesje van een halve liter water en zorg dat je deze in ieder geval voor de lunch leeg hebt. Doe dit ook weer voor je avondeten. Wanneer je halve literflesjes gebruikt, heb je weer een extra loopje om je flesje te vullen.

Wat je verder nog kunt doen

 1. Ontvang 10 dagen een mail of download het e-book gratis ‘In 10 stappen naar een gezonde leefstijl
 2. Download het e-book ‘Eet je gezond en fit‘ voor maar €7,50
 3. Start, nu je veel thuis bent het online programma ‘Blij met je lijf in 8 weken
 4. Ga voor een voedingsanalyse en persoonlijk voedingsadvies.
 5. Neem eens een kijkje bij inspiratie op mijn website. Hier vind je blogs en lekkere, gezonde recepten.
 6. Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. We kunnen kijken waar ik je bij kan helpen

Ik hoop dat je weer genoeg inspiratie hebt om deze tijd door te komen. Veel succes en gezondheid voor jou en je dierbaren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.